(Via de e-mail kreeg ik een vraag over fietsen met gladheid, specifiek met de Rainbow Lyric. Dan gelijk maar hier neerzetten :-)
De lyric? Volgens mij is hij maar een klein beetje onstabieler dan de Alligt Kruiser. Dat was de meest stabiele fiets die ik heb gehad.
Maar… ik heb met de lyric prima gereden toen er wat sneeuw lag een paar weken geleden. 1 keer onderuit gegaan op 3 meter van m’n huis op de spiegelgladde niet-gestrooide klinkerweg met 0.5km/u :-) Daar geef ik de lyric de schuld niet van.
De M5 28-20 die ik daarvoor had was bij gladheid erger. Daarop zat ik ook hoger en ik ben een keer goed onderuit gegaan met gladheid terwijl ik rechtdoor fietste. Er zat een glad stukje met klinkers halverwege een asfaltweg. Misschien is het gevoel, hoor, maar de winter erna (met de kruiser) voelde ik me stabieler.
Met de lyric ga ik gewoon doorfietsen in de winter. Da’s wel de planning.
Opmerkelijk: ik heb de lyric binnen in de schuur staan. Normaliter staan m’n fietsen gewoon buiten. Waar ze schoon regenen. De binnenstaande lyric moet ik regelmatig zelf schoonspuiten omdat er overal zand enzo zit van de verschillende bouwplaatsen langs de route.
Volgens mij is het belangrijkste:
Doorhebben dat het glad is. Even met de voet van de pedalen af en over het asfalt laten glijden. Is het glad? Bij twijfelgevallen altijd even testen.
Goede banden. Als je hele gladde banden hebt is het lastiger met gladheid. Ik heb schwalbe marathon plus (“bomvrij”), dat doet het prima, ook in de winter. Beste grip ooit had ik met vredestein perfect moirree banden, maar dat zijn helaas magneten voor steentjes en glas.
Niet abrupt sturen. Rustige bochten. Zo rechtdoor mogelijk rijden.
Wat me veel heeft geholpen qua fietsen in de sneeuw: in de zomervakantie op zandpaden terechtkomen. En toch door proberen te fietsen. Zo’n weg waar het deels hard, deels rul zand is. Voldoende om vaak half te slippen en onverwachts te moeten sturen. En dan stug doorgaan. Daar leerde ik m’n voorwiel in de richting te houden waar ik heen wilde (ipv harder tegen te sturen) en tegelijkertijd door te trappen.
My name is Reinout van Rees and I program in Python, I live in the Netherlands, I cycle recumbent bikes and I have a model railway.