Ik heb mijn Rainbow Lyric halverwege augustus 2012 gekocht. Dit was mijn standaard fiets totdat ‘ie doormidden brak…. (Zie Breuk en einde). Hieronder staat een algemene introductie, ik heb een pagina met veranderingen/onderhoud apart gezet:
De rainbow Lyric is een lage, snelle 20”/20” ligfiets. Ik had ‘em een keer uitgeprobeerd bij een probeerparcours op cycle vision en vond ‘em toen de lekkerste fiets.
Ik was voor een tweedehands fiets voor m’n vrouw aan het kijken op marktplaats. En ja, dan dwaalt je oog ook af naar de tweedehands ligfietsen. Toen ik voor een zacht prijsje een Lyric zag heb ik gelijk toegehapt.
De prijs was 500 euro (plus 50 voor de toptas). Alleszins redelijk, hoewel ik er natuurlijk wat aan zou moeten verbeteren. Ter indicatie, tegelijkertijd stond er voor 1050 euro bij een normale ligfietsverkoper een nieuw demomodel op de aanbiedingenlijst. Die 500 euro extra had ik niet beschikbaar. Maar… hoeveel kost het om de fiets te verbeteren totdat ik er tevreden mee was? Tja :-) Toch maar gekocht! En oh, wat een lekker fietsje.
De hoofdredenen om over te gaan van m’n mooie Alligt Kruiser naar deze fiets was m’n vermoeden dat de Lyric wat beter uitgedacht was, iets lichter en iets sneller. En dat klopt. Geen ketting die bij het laatste kransje tegen de achterbrug aan komt. Ietsje lichter (niet heel veel). En de kettingloop is wat rechter. Geen idee waar het uiteindelijk aan ligt, maar de Lyric is in de praktijk een tikkie sneller. (De kruiser blijft een lekkere fiets!).
Een groot verschil met de Kruiser-voorganger: de Lyric is weer een onderstuur. Op de kruiser na is dat voor mij normaal. Nou, het is inderdaad wel weer lekker, zo’n onderstuur. Veel uitzicht, veel vrijheid. Maar zo’n bovenstuur was wel makkelijker in het gebruik, dat moet ik toegeven. Een onverwacht voordeel van een onderstuur: alle rem- en versnellingskabels zijn heerlijk kort. Met een bovenstuur zijn ze laaaaaang.
Lekker ook: de Lyric heeft een duimversteller voor de versnelling. En oh, da’s lekker voor een onderstuur! Ik wil spontaan niets anders meer.
De lyric viel me vooral op omdat hij zo lekker rijdt in de stad. Wendbaar en makkelijk te gebruiken. Ik kreeg er zelfs een keer bij een druk stoplicht een opmerking over: iemand viel het op dat ik zo soepeltjes en wendbaar reed. Hij was ligfietsen gewend die moeilijk in het kruip-door sluip-door verkeer mee konden komen en stond klaar een opmerking te maken, maar moest een minuutje achter me rijden. Daarna had ‘ie dus een compliment! Ja, de lyric is lekker wendbaar.
My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.
Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):