Tweedehands gekocht in augustus 2012, en best wel een oudje, dus ik heb er gelijk al veranderingen aan aangebracht. Het leek me wel leuk al de veranderingen chronologisch op te sommen, inclusief bedragen.
De aankoopprijs was 500 euro plus 50 voor de toptas. Die laatste leek me handig, dus dat heb ik gelijk gedaan. Een probleem dat gelijk naar voren kwam toen ik ‘em kocht: de banden die eronder zaten waren slecht. 406-47 banden die maar tot 3 bar konden. Kinderbandjes. Welke malloot die eronder had gezet… En vooral dat de voorband niet hard opgepompt kon worden omdat ‘ie dan tegen de steunen van de magura remmen aankwam. Ik heb dus de eerste rit naar huis met half zachte banden moeten ondernemen.
Nog iets dat uiteindelijk niet goed bleek te zijn: de voorbuis kon niet losgedraaid worden. Hij zat vastgeroest. Nu was de afstand naar de trappers ongeveer goed, maar niet perfect. Van alles geprobeerd zoals op de kop hangen, wd40, kruipolie, buis uit elkaar duwen, stuk hout aan de voorkant en hem als stormram tegen een muurtje rammen, voorkant in een bankje klemmen en achterkant torderen: niets hielp, ‘t kwam niet los.
Thuis heb ik gelijk een goed 8 versnellingswiel erop gezet waar een 35mm brede marathon plus om zat. Zo, het achterwiel is nu bruikbaar. Opvallend: hij schakelde, met de vrijwel nieuwe 8-versnellingscassette, opeens mooi soepel. Ik had het wiel nog liggen, dus er waren geen kosten.
Voor het voorwiel heb ik de band door een 28mm durano vervangen die ik om de nog-niet-rijvaardige flevobike had liggen. Ik moet hem nog definitief vervangen, maar voorlopig had ik het probleem met gesloten beurs opgelost.
Sommige aankopen waren noodzakelijk:
77.50 euro voor een ventisit comfort matje. Dit heb ik bij elke fiets gedaan tot nu toe. Rainbow heeft ook goede kussens, maar degene die ik had was me te klein en te dun. Mijn schouderbladen kwamen tegen de stoelrand aan. Yuck. Dus ik ging maar voor de bekende oplossing: ventisit. Na een stevige regenbui bleek het rainbow matje lastig droog te krijgen; in ieder geval veel lastiger dan bij m’n normale ventisits.
De bagagedrager was een simpel horizontaal setje buizen. Niet bruikbaar met fietstassen. Laat ik die nou met vakantie en ook naar m’n werk vrijwel altijd gebruiken… Dus snel een goede vakantie-bagagedrager bij Rainbow besteld. Ietsje meer dan 100 euro. Best stevig qua bedrag, maar het viel me nog mee: er gaat denk ik veel handwerk in het maken zitten.
De verlichting was niet perfect. Ik wilde wel een nieuw Philips saferide LumiRing achterlicht: die lichten zijn zo gruwelijk goed. M’n zoontje heeft er eentje en ik wil ‘em ook! 27 euro.
De voorlamp was een oude halogeenlamp. Hm. Vervangen. Hiervoor heb ik de goede philips koplamp van m’n Alligt Kruiser gehaald. Geen kosten.
De versnellingskabel zat achter “creatief” vast. Beste optie: vervangen. Dus ik heb voor ongeveer 8 euro kabel gekocht. En een shimano deore derailleur gepakt die ik nog had liggen en daarna schakelde hij helemaal lekker.
Voor zo’n 30 Euro een nieuwe 8 speed ketting erop.
Een nieuw 60 tands Alligt voorblad. 86 Euro. De oude was erg versleten.
Het zadel was toch te klein. Maatje ‘M’, bleek. Ooit heb ik op m’n M5 28/20 een groter zadel gehad. Zo’n 95 cm over het zadel heen. XL formaat, bleek dat te zijn, na een mailtje naar Raptobike. Daar heb ik vervolgens dat formaat zadel besteld inclusief weer een Ventisit comfort mat. Ouch, dat kostte me 117 voor de stoel en 80 voor de zitting, dus 197 Euro… Maar m’n rug is dat wel waard. Het formaat bleek niet perfect, dus ik heb van een oude stoel wat rubber onderin gelegd om ‘em goed te krijgen.
Wat een heleboel in het comfort scheelde: gewoon de grote moer van het stuur aandraaien! Dat scheelde een slok op een borrel.
De roller in de trekkende ketting was niet goed meer. Lagers gammel enzo. Vervangen voor 15 Euro ofzo.
Voor 15 Euro een nieuwe veer omdat de bestaande veer niet dempte. uiteindelijk heb ik de demper gehouden en alleen de veer vervangen.
Totaal nu, als ik de toptas niet meetel en de ‘dubbele ventisit’ ook niet: 500 + 100 + 27 + 8 +86 + 20 + 197 + 15 + 15 = 968 Euro.
En toen… brak ‘ie doormidden. Gebroken bij het onderstuur. Helemaal doorgeroest van binnenuit. Dus hij heeft denk ik lang ongebruikt stil gestaan in de regen. Geen idee hoe al dat water vervolgens naar binnen kan komen, trouwens.
Na afloop bedacht ik me dat ik al wat nattigheid had kunnen voelen:
Ik zal al een tijdje een klein barstje in de verflaag. Maar omdat de verflaag een beetje elastisch is verborg dat nog steeds heel goed de eigenlijke schade.
Hij begon een beetje te zwabberen. Maar ik dacht dat het kwam doordat de busjes waarmee de onderstuur-stang vast zat wat uitgelubberd waren.
De voorbuis was vastgeroest. De meegeleverde banden klopten niet. Oh, had ik ‘em wel moeten kopen? Kat in de zak, effectief.
Ik kijk de fiets en de fabrikant (rainbow) er niet op aan. Dit soort schade hoort niet te ontstaan. De vorige eigenaar is er niet goed mee omgegaan. Hoe kan ‘ie anders zo van binnenuit doorroesten?
Rainbow boodt trouwens aan, via navragen door de ligfietsshop in Dronten, om hem voor 100 Euro te lassen. Alleszins schappelijk; zelfs goedkoop. Met demonteren en weer opbouwen zou dat op zo’n 275 Euro terecht komen. Maar dan zou volgens mij ook de voorbuis vervangen moeten worden: een hoger bedrag. En eigenlijk wilde ik een bovenstuur hebben. Nog meer.
Uiteindelijk ben ik niet tot reparatie overgegaan. Via een aanbieding (sluiting v/e winkel) kon ik voor 550 een Optima Lynxx kopen. Met belasting-regeling zou dat effectief 330 worden. Nou…
Enkele onderdelen van de lyric kan ik overzetten, dus ‘t is niet allemaal weggegooid geld. Maar de oorspronkelijke 500 Euro zijn wel foetsie.
My name is Reinout van Rees and I program in Python, I live in the Netherlands, I cycle recumbent bikes and I have a model railway.