Maak je geen zorgen, deel twee

Datum

2012-09-02

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tekst

Jesaja 61 begin, Mat 11 begin

Toegevoegd

2013-05-18

(Vervolg op Maak je geen zorgen, deel een; over geen zorgen maken, kijk alleen naar de huidige dag, kijk naar wat je hebt en niet naar wat je mist).

Maar: wat als je nou juist uitkijkt naar de dag van morgen omdat het nu slecht gaat? Zoals Johannes de Doper die in de bak zit. Waar blijft Jezus nou? Wordt hij bevrijd? Johannes had zùlke hoge verwachtingen…

Johannes is de bak in gegooid omdat hij de koning de les had gelezen. En nu hoort hij van alles buiten de gevangenis gebeuren door Jezus, maar zelf wordt hij niet bevrijd door diegene waar hij de hele tijd campagne voor heeft gevoerd.

Vrienden van Johannes vragen het aan Jezus. Auw, de campagneleider van Jezus gaat twijfelen! Jezus citeert uit Jesaja en laat zien wat hij doet. Hij laat trouwens een bijzin weg uit zijn citaat: de bevrijding van gevangenen.

Bevrijden uit de gevangenis: God kan en doet het wel, bijvoorbeeld bij Petrus en Paulus. Maar nu doet hij het niet.

Deels is het een kwestie van accepteren van Gods methode en planning. Dat zegt hij tegen Johannes. Die moet zich daar niet aan ergeren. God laat lange tijd de goeden en slechten naast elkaar bestaan zonder gelijk nu al de definitieve schifting te maken. En dus gebeuren er nog slechte zaken. Ook Jezus wordt later gearresteerd en geëxecuteerd. Erger je je daar aan? Dat Jezus voor ons aan het kruis stierf i.p.v. in één klap alles goed te maken?

En ja, god kan alles, maar Hij doet het niet altijd. Hoe ga je daarmee om? Erger je je daaraan? Bijvoorbeeld om wonderen: ze gebeuren, maar niet altijd wanneer jij ze wilt.

“Gelukkig ben je als je je niet aan mij ergert”. Klinkt eerst als een vermaning, maar het is het niet: kijk naar de eerste helft. Als je gelukkig kan zijn met alle mooie zaken om je heen en als het je lukt om je niet te ergeren aan dingen die ik nog niet recht zet. Als dat lukt en jij me in leven en sterven volgt, dat is goed. Dan komen we ergens. Dan ben je gelukkig. Te feliciteren.

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):