Maak je geen zorgen, deel een

Datum

2012-08-26

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tags

erggoed

Tekst

Mar 6:24-35

Toegevoegd

2013-05-18

We zouden graag altijd zo ontspannen en zorgen-loos leven als in de vakantie. Wat doen we als Jezus ons zegt ons geen zorgen te maken? En dat elke dag genoeg heeft aan zichzelf? En, pas op: het is niet zo dat het toentertijd makkelijker te zeggen was. De zorgen waren misschien minder ingewikkeld, maar daardoor ook groter dan bij ons: eten, drinken, kledij. Oei.

Om Jezus’ mooie boodschap zit nog een zuur schilletje: we hebben een ingebouwd wantrouwen tegen God. Maar… hij weet toch wat we nodig hebben?

Zorgen maken om wat er niet is? Wat je te kort komt? Helpt dat? Nee. Jezus’ tip is: concentreer je niet op wat er niet is, maar op wat er wèl is. En heb daar vrede mee. Kijk naar de vogels. Maar het is meer dan alleen maar “kijk naar de vogels”: kijk naar de vogels want God voedt ze.

De oerzonde begon toen de slang ons wees op wat we kennelijk misten.

Jezus gebruikt heel veel voorbeelden uit de natuur. En niet, bijvoorbeeld, uit zijn eigen timmer-carriere. En ook weinig mensen-voorbeelden.

God is koning. Koning van zijn schepping. Nu al. Deze seconde. Dus maak je geen zorgen. En loop ook niet aan zijn koninkrijk voorbij.

Opmerkelijk: hij neemt nu niet gelijk de zorgen weg. Maar heb vertrouwen. Je moet jezelf tot de orde laten roepen: God is hier. God is NU hier.

Zie het vervolg, Maak je geen zorgen, deel twee, dat gaat vooral over de “ja, maar” gedachtes die je na dit deel een kan hebben.

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):