Geslachtsregister Jozef en notities over mannelijkheid

Datum

2012-12-23

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tags

kerst, doopdienst

Tekst

Mat 1:18-eind

Toegevoegd

2012-12-30

Het gaat in dit deel over Jozef. Maar verder staat hij in de schaduw. Bij geboortes staat überhaupt de man in de schaduw van de vrouw. De vrouw heeft de kracht en brengt het kind ter wereld.

Mattheus 1 begint met een rijtje mannen die verwekken (letterlijk “genesissen”). Maar zeker bij de eersten gaat dat niet makkelijk. En aan het eind? Jozef verwekt niet maar is de-man-van. Aan de kant. De man is passief.

Jozef merkt dat zijn aanstaande zwanger is. Hij overweegt dat voor haar netjes op te lossen en effectief de schuld op zich te nemen door in stilte te scheiden. Dan krijgt hij de roddels wel over zich heen. Nobel.

Jozef droomt en krijgt van God te horen hoe het zit. Hij droomt: uitgeschakeld. Het gebeurd hem in z’n slaap. In het begin van de bijbel hebben we ook al een dromende Jozef. Die werd ook compleet uitgeschakeld doordat hij naar Egypte werd verkocht. Toen was hij niets en… werd weer ingeschakeld.

Net zo wordt Jozef nu, nadat hij is uitgeschakeld, weer ingeschakeld. Hij moet Jezus zijn naam geven. En hij regelt de vlucht naar Egypte enzo.

Jozef kom je nauwelijks meer tegen in Mattheus. Hoewel, aan het eind komt (en gaat) een andere Jozef, een zekere Jozef van Arimathea. En ook weer twee Maria’s, maar die blijven. Mattheus wilde de losse eindjes qua namen aan elkaar knopen.

Het is bij ons een mannenwereld. Maar bij God is het vaak anders. Je hoeft als man niet altijd de baas te zijn en vooral niet verkrampt De Sterke Man te zijn. Durf ook zwak te zijn. Wees een goede vader.

De echte sterkte komt niet uit de man. Niet uit de vrouw. Maar uit het jongetje dat uit de hemel kwam.

Note

Zie ook de preek van de week erna over het geslachtsregister in Genesis.

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):