Geslachtsregister in Genesis

Datum

2012-12-30

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tags

wandelenmetgod

Tekst

Gen 5

Toegevoegd

2012-12-30

Wow, wat oud zijn de lui in dat geslachtsregister. Op je 500e kinderen krijgen?!? In hoeverre is dat symbolisch? Nou, na hoofdstuk 5, rond de zondvloed, beperkt God de max leeftijd tot 120. Er zijn ook wel theorieën over zondvloed en dampkring enzo, maar zeker weten we het niet.

Net als vorige week bij het geslachtsregister van Jozef is het “genesissen”, verwekken, en later sterven. Bij Jozef zat er aan het eind een knik in de “en verwekte” standaard zin. In Genesis 5 zie je het ook, bij Henoch. “Hij wandelde met God” staat er opeens tussen.

Henoch wandelde met God en toen hij 300 werd nam God hem op. 300 is relatief kort. Hé, draait het soms om kwaliteit ipv kwantiteit?

Wandelen. Kijk even naar dat woord. De NBV vertaalt het als “verbondenheid met God”. Het wijst naar het als echtpaar met elkaar wandelen, zoiets. Rustig. Gestaag. Dat is iets dat continu doorgaat. Geen hollen en stilstaan. Niet met je auto ergens langsscheuren op vakantie maar het landschap wandelend in je opnemen.

Als kerk is het ook zoiets: we staan niet stil. “Maar 15 jaar geleden deden we het zo!” Nou, jammer dan: we staan niet stil. Maar we hollen ook niet als een gek vooruit. Of bij God vandaan.

God wandelde in de hof van Eden met Adam en Eva. Rustig wandelen. Die routine werd ruw verstoord toen Adam en Eva zondigden en zich verstopten.

Henoch verlangde waarschijnlijk terug naar die wandelingen. Dat was zijn intentie. Ondanks zijn gebrekkigheid die hij waarschijnlijk best wel had. Gemoedelijk met God wandelen, dàt wilde hij.

Contrast: Kaïn bouwde een stad en noemde hem naar zijn zoon, die ook Henoch heette. Een stad staat stil, dan staat je leven vast, dan wandel je niet. Anders dan de Henoch uit Genesis 5.

Zoals wij straks zonder moeite op ouderjaarsnacht van 2012 naar 2013 lopen, zo natuurlijk liep Henoch van zijn aardse leven naar God toe. God nam hem.

Fred riep zijn vader in herinnering. Die zou gisteren 83 geworden zijn. Die had ook geleefd, verwekt en was gestorven. Gestorven? Eigenlijk is hij gewoon doorgegaan met leven, maar nu bij God. Want iedereen die in Jezus geloofd zal niet sterven maar eeuwig leven.

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):