Optima Lynxx

Reden voor aanschaf

Na de plotselinge framebreuk van m’n Rainbow Lyric heb ik eerst m’n Flevobike bike weer opgekalafaterd (= wielen er weer onder en remmen weer aangesloten). Maar die flevobike beviel me toch niet in het stadsverkeer. Het gros van m’n woon-werk verkeer gaat er lekker mee, behalve het gestress aan het eind in het centrum van Utrecht. Dat is een grote bouwput met veel (keurig aangegeven en keurig geregelde) fietsomleidingen. Je staat daar toch wel hutje-mutje voor het stoplicht en met de flevobike heb ik toch graag 30cm ruimte aan weerszijden om iets te kunnen slingeren bij het optrekken.

Dus… op zoek naar een andere, niet te dure, fiets. Met de ervaring van de Lyric en de Alligt Kruiser daarvoor had ik deze wensen:

  • Bovenstuur. Toch erg makkelijk in de stad. Je kan hem makkelijker aan de hand meenemen. Maar het nummer 1 voordeel is dat je een spiegeltje aan je stuur kan bevestigen op de juiste plek. Op een onderstuur kan je een spiegeltje zetten, maar dat moet ver uitsteken om nuttig te zijn (het moet om je winterjas en je tassen heenkijken).

  • Een 26” of 28” achterwiel. Zo’n 20” wieltje betekent dat je derailleur ongeveer op straathoogte zit. Alle troep komt op je ketting terecht.

  • Geen gele fiets. Och och och, wat is dat besmettelijk. Hij is al vuil als je ernaar kijkt.

De aanschaf

Ik heb een tijdje marktplaats en ligfiets.net in de gaten gehouden. Op een gegeven moment viel mijn oog op de advertentie van Ted de Lange, een ligfietszaak en fietsverhuurder in Medemblik die ermee op ging houden. Die wilde van zijn resterende ligfietsen af, dus die gingen voor een zacht prijsje van de hand.

550 voor een Optima Lynxx leek me alleszins redelijk. Zeker omdat ‘ie er mooi en netjes uit zag. Ik vroeg een grotere foto op en kon eigenlijk niet geloven dat ‘ie er zo nieuw uit zag. Toen ik ‘em in de winkel bekeek was ik nog verbaasder: zo’n nette tweedehands fiets had ik nog nooit gekocht. Het was een verhuurfiets, maar weinig gebruikt. Een paar kenmerken:

  • 20” voor, 26” achter. Genoeg ruimte om 47mm brede banden te monteren, dus ik ga er binnenkort Schwalbe marathon plus in die breedte opzetten. Geen lekke banden en (in z’n soort) best redelijke rijeigenschappen.

  • Dual drive: 9 speed derailleur met 3-versnellingsnaaf. Heerlijk om makkelijk in stilstand terug te schakelen. Leek me een voordeel voor het stadsverkeer (en dat was het ook!)

  • SRAM 1:1 derailleursysteem. Betrouwbaarder dan de standaard 1:2.

  • Stevig aluminium frame. Breed, stijf.

Ik heb ‘em gekocht voor 550 Euro. Met de bedrijfs-bruto/netto-belastingsregeling gaat er 42% af, dus voor zo’n 330 Euro heb ik nu heel veel fiets voor die prijs. Oh, wat is ‘ie mooi. De mooiste en netste die ik tot nu toe heb gehad!

Onderhoud

Wat ik er tot nu toe aan heb veranderd:

  • Bij aankoop al: spiegeltje erop.

  • Achterderailleur bijgebogen. Het uiteinde was verbogen en pakte de ketting soms vast. Even een tangetje en het was goed.

  • Bel erop. Zo’n grote DING-DONG bel die klinkt alsof er een bakfiets aankomt. Het is de luidste die er is en hij klinkt desondanks vriendelijker dan een reguliere tring-tring of zo’n er-komt-een-racefiets-aan “ping”. 8 Euro

  • Dynamo (nordlicht) gekocht. Hij past niet optimaal op de dynamoaansluiting op de achtervork. Even aankijken en misschien een wiel met dynamonaaf kopen. De philips voorlamp van m’n vorige fiets overgezet en een achterlicht uit de voorraad gepakt (omdat de philips achterlamp stuk was).

  • Achterwiel eruit gehaald om er een marathon plus band op te zetten. Gelijk erachter gekomen dat een van de moeren los zat en dat er een andere moer moervast zat waardoor de achternaaf zwaar liep. Hrmf, er mist een “no turn washer” of hoe dat ook in het Nederlands heet. Enfin, de boel losgedraait en weer goed vastgezet. Maar die “no turn washer” moet er toch maar komen.

  • Stukje buitenkabel van de derailleur vernieuwd. Het was, raar genoeg, te kort! Enfin, snel genoeg verholpen.

  • Snelheidsmeter erop. Netjes door de stuurbuis heengefrummeld, da’s wel zo netjes.

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):