Verkocht: Alligt kruiser, robuuste forsensenfiets

Update: verkocht eind november 2012. Ik heb ‘em inmiddels verkocht. Voor het idee laat ik de pagina staan als voorbeeld van een verkooppagina. Ook staan er mijn ervaringen met de fiets er wat anders bewoord op als op de andere pagina’s.

Mijn Alligt Kruiser was te koop! 400 Euro. Ik heb hem ruim twee jaar in mijn bezig gehad en heb ‘em nu vervangen door een snellere rainbow lyric. M’n betrouwbare, onverwoestbare vorige fiets is dus te koop. Ik heb ‘em tot twee weken geleden nog dagelijks voor woon-werk verkeer (9km Nieuwegein-Utrecht) gebruikt. En hij is twee keer met een stapel bagage en bagagekar mee op vakantie geweest, voor het laatst anderhalve maand geleden. Oftewel… hij doet het gewoon.

Photo & Video Sharing by SmugMug

Voor meer informatie:

Samenvatting

De belangrijkste goede punten:

  • Gemaakt van een aluminium buis van een halve cm wanddikte. Onverwoestbaar!

  • Uitgerust als betrouwbare alledaagse fiets: marathon plus onplatbare banden, naafdynamo voor betrouwbaar licht, goede verlichting, stevig zadel, ventisit kussen, magura hydraulische velgrem (voor), nexus 8 naafversnelling (oh, wat schakelt dat makkelijk en lekker!).

  • Lekker laag, dus voeten gemakkelijk bij de grond in het stadsverkeer. Weinig last van tegenwind. Bovenstuur, wat makkelijk is in de stad. Bovenstuur, dus heel handig spiegeltje recht voor je neus.

  • Continue in gebruik geweest tot voor kort. Fietsvakanties en dagelijks op-en-neer naar Utrecht. Dus hij heeft niet jaren in een kelder gestaan. Zie vakantie 2010, vakantie 2012 en mijn fiets in de sneeuw.

  • Ziet er mooi uit qua lijn.

  • Zeldzaam exemplaar! 30 of 40 gemaakt o.i.d. Die van mij heeft framenummer 2006-1, trouwens.

Nadelen?

  • Iets aan de zware kant. Naafversnelling, lomp stevig frame, stevige banden. Maar ook niet superzwaar hoor, maar ik ben dan ook een flevobike gewend met vierkante stalen buizen.

  • Kettingloop is niet optimaal: hij loopt een beetje zwaar. Misschien nieuwe ketting erop leggen. Je krijgt er ook een ander (vrijwel nieuw) geleidewieltje bij. Op klinkers rammelt er iets, hoewel ik na een jaar nog steeds niet weet wat er nou rammelt.

  • Voorwiel kan tegen de trappers aankomen. Ik ben 1m78 en heb er net geen last van omdat ik 155mm trappers heb gemonteerd (update: verkocht met reguliere 170mm trappers, dat kon ivm de lengte van de koper prima). Als je een klein dun bandje voor monteert i.p.v. de 47mm marathon plus geeft dat ook weer ruimte.

Maar zoals gezegd, ik ben er kort geleden nog mee op vakantie geweest en ik heb ‘em dagelijks in gebruik gehad.

Uitrusting

Wat zit er op? Een paar technische zaken:

  • Magura hs33 velgrem voor. Heerlijk doseerbaar en sterk. Achter (veel minder belangrijk) een goede shimano deore v-brake.

  • Nexus 8 naafversnelling. Tweedehands gekocht en zelf ingespaakt. Schakelt heeeeerlijk soepel. Naafversnelling, dus hij schakelt ook bij stilstand. Handig als je een noodstop in de stad moet maken of net rood krijgt bij het verkeerslicht.

  • Naafdynamo in het voorwiel, 6V, 3W. Basta sprint voorlamp en een goed achterlicht met brede “streep” licht waardoor auto’s je beter qua afstand kunnen inschatten. Verbinding tussen de draden heb ik gesoldeerd: dat gaat niet los. De draad is dik luidsprekerdraad. Het ziet er niet het mooiste uit, maar da’s wat ik gebruik om het betrouwbaar te krijgen. Ik wil geen gepiep met m’n licht!

  • Schwalbe marathon plus banden. Nooit lek en best redelijk snel mits je ze goed oppompt. Voor 406-47 en achter 406-35 (breder kan niet, achter). Ik forens en wil dan geen gezeur met lekke banden. Ook op m’n nieuwe fiets heb ik marathon plus banden (achter nu al, de voorband heb ik zonet besteld).

  • Ventisit comfort kussen (3cm dik). Het beste kussen, ik heb het voor al m’n ligfietsen (behalve de eerste) gebruikt. Ook de vervanger van m’n kruiser heeft er een.

  • Klapstuur. Is in de dagelijkse praktijk heerlijk. M’n nieuwe fiets heeft onderstuur en dat geeft wel een lekker gevoel van vrijheid. Maar het bovenstuur is toch wel hetgene dat ik het meeste mis: da’s heerlijk praktisch. O.a. dat je er zo makkelijk een spiegeltje op kunt monteren met uitstekend overzicht naar achter. En lopen met de fiets aan de hand is ook makkelijker, indien nodig.

  • De derailleur is een goede SRAM 1:1 derailleur. Nu heb je daar niets aan omdat er een naafversnelling op zit, behalve dat ‘ie soepel loopt. Als je de derailleurpad goed richt (hij zit net iets schuin) en een achterwiel met cassettenaaf gebruikt kan ‘ie goede diensten bewijzen. Je krijgt een 8-speed SRAM 1:1 derailleur bijgeleverd. Ik heb de pad nooit perfect kunnen krijgen omdat m’n pad-richter geen 20” wielen aankan, zucht…

  • Snelheidsmeter, spiegel, 2e voorblad (klein, handig voor vakantie=met-bagage).

Extra: marathon 406-40 band, iets kleiner dan wat er nu op zit. Tweede vrijwel nieuw geleidewieltje. SRAM X5 (1:1) 8 speed versteller voor als je over wilt op een derailleurversnelling: de bijbehorende derailleur zit al aan de fiets als kettingspanner.

Foto en video

Verschillende foto’s staan bij m’n twee algemene artikelen. Ik heb er ook een setje gemaakt van de fiets zoals ik ‘em verkoop.

Ik heb m’n dochter twee video’s laten maken speciaal voor de verkoop. Eerst het feit dat m’n licht het doet:

En eentje bij daglicht:

 
vanrees.org logo

Reinout van Rees

My name is Reinout van Rees and I program in Python, I live in the Netherlands, I cycle recumbent bikes and I have a model railway.