(In Dutch:) ChristenUnie/SGP gaat NIET voor softwarepatenten stemmen (updated, trice)ΒΆ

Tags: personal

(In Dutch)

(Voor recent nieuws : 9 juni 2004

update 3: CU/SGP hebben de ingediende amendementen gesteund, waardoor softwarepatenten van de baan zijn. Als die amendementen er niet door waren gekomen hadden ze overigens tegen de gehele richtlijn gestemd.

Ik heb een kleine emaildiscussie gevoerd met de eurofractie van de ChristenUnie en de SGP (combinatiefractie). Over softwarepatenten, waar het parlement binnenkort over gaat stemmen. Akelige dingen.

update 2: Het voorstel is aangenomen, maar met grote wijzigingen die naar ik hoor de ellende voor software minimaliseren (zie uiteindelijke korte wetstekst). De eurofractie v/d ChristenUnie gaf zelf aan vooral met de wijzigingen op het voorstel invloed te willen hebben, dus het kan zijn dat ik het te zwart/wit heb voorgesteld.

Het voorstel moet overigens nog door een tweede ronde heen.

De verdere tekst hieronder ga ik niet weghalen, maar het is wel grotendeels irrelevant geworden. Ik kreeg eerst het idee dat ze het met de patentlobby eens waren, later bleek het toch mee te vallen. In ieder geval reageerden ze goed op de emails! (Verder met de oorspronkelijke tekst)

Helaas hoorde ik vandaag dat ze toch voor het voorstel gaan stemmen. (later bleek dat ze wel de amendementen steunden: goed).

De patent-lobby is goed, want de mening van de fractie kwam aardig overeen met wat de patent-lobby wilde dat ze dachten.

Jammer, erg jammer. Gelukkig zijn veel landen erop tegen, dus ik koester de hoop dat het afgewezen gaat worden. Maar toch jammer dat de partij waar ik op stem niet tegenstemt...

Maar ik moet zeggen dat er keurig met m'n emailtjes omgegaan is en dat ik het idee heb dat de emails meegewogen zijn bij hun besluitvorming. Op zo'n soort manier wordt de politiek transparanter.

update: Maurits (broer) kwam ermee op de proppen dat er nu drie nieuwe ChristenUnie politici (2 + 1 voorlichter) weblogs hebben: Arie Slob en Andre Rouvoet en voorlichter

update 2: Standpunt ChristenUnie over open source software. Klinkt goed. Maar de eurofractie is hiermee mijns inziens niet consistent. Het is vooral open source software wat onder de patenten zal lijden. En na legalisatie van patenten zullen het de grote bedrijven zijn die met hun patentportfolio's gaan wapperen... Ik heb zonet een email naar de tweedekamerfractie gestuurd met de vraag wat zij (in het licht van hun open source-voorkeur) van het besluit van hun collega's vinden. Benieuwd hoe dat loopt.

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):