Pasen: contrast tussen koude kille ochtend en het zonnetje

Datum

2022-04-17

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tags

pasen

Tekst

marc 16

Toegevoegd

2022-04-17

Marcus: dat is eigenlijk het evangelie van Petrus. Petrus heeft het aan Marcus vertelt; daardoor is er af en toe wat meer aandacht voor Petrus.

Jezus leeft! Hoera! Maar tegelijkertijd sterven er soldaten in Oekraïne en gaat het slecht met vluchtelingen op Lesbos. Het contrast kan raar overkomen. Je lijkt in de werkelijkheid meer dood dan leven tegen te komen.

Ook in de bijbel is dat zo. Marcus heeft 119 verzen over de lijdenstijd, 19 over pasen. Bij Mattheüs is de verhouding 141:20. Van Bach is de Mattheuspassion vier keer zo lang als het Paasoratorium. En veel bekender. Bach heeft ook zeven kinderen en zijn vrouw moeten begraven.

De vrouwen komen bij het graf. Met olie om Jezus lijk te zalven. Ze houden er totaal geen rekening mee dat Jezus opgestaan zou kunnen zijn, ondanks dat Jezus het een paar keer heeft aangekondigd.

Wat je eigenlijk zou mogen verwachten is dat de discipelen bij het graf zitten te waken totdat Jezus opstaat! Dat de vrouwen komen en dat de discipelen er al zitten op klapstoeltjes. “Kom erbij zitten, we stonden net op het punt ons eerste paaslied te zingen.”

Nee, in alle vroegte, toen de zon net opkwam, kwamen de vrouwen aan bij het graf. In alle stilte. Jezus was toen al opgestaan, toen het nog donker was. God gaat gewoon zijn eigen gang, die heeft ons niet nodig om zijn wil te doen. Die mag gewoon opstaan, ook al ligt Petrus nog te snurken in zijn bed.

Als er een mooie zonnige dag aangekondigd is springt Fred nog wel eens met enthousiasme z’n bed uit en fietst in korte broek en tshirt naar de winkel. Oei, soms is het nog best koud zo ‘s ochtends vroeg. Kippevel. Is het net zo met pasen? Je bent blij met het mooie zonnetje, maar je hebt nog wel kippevel van de kou van het lijden?

De bijbel heeft het vaak over lijden. Bij best veel kerkleden is er lijden. Kijk eens wat Paulus zegt: Christus leren kennen: de kracht van zijn opstanding en deelname aan zijn lijden. Het kan nog behoorlijk fris zijn. Er is nog behoorlijk wat pijn.

God gaat niet in één klap al het kwaad uitroeien. Hij slaat het niet met geweld weg, hij wil het kwaad geleidelijk klein krijgen door een overdaad van liefde. Het is nu oorlog in Oekraïne. Natuurlijk juicht Fred bij elke gesloopte Russische tank, en natuurlijk moet je jezelf verdedigen, maar geweld tegen geweld lost eigenlijk niets op.

Pasen is dat je je ‘s ochtends vroeg niet onder je dekbed verstopt, maar dat je naar buiten gaat en lééft. Misschien nog wel met de winterjas aan, maar leg wel alvast met een goed humeur de korte broek klaar voor als het warmer wordt.

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):