God de moeder

Datum

2022-05-22

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tags

doopdienst

Tekst

jes 49:14-17

Toegevoegd

2022-06-05

Verhaaltje over een tweeling in de buik van de moeder. “Geloof jij in een leven na de bevalling?” “Ja natuurlijk. Veel ruimte, ademhalen, lopen…” “Nee joh, we halen adem door onze navelstreng enzo” “Nou, ik denk dat we na onze geboorte zelfs onze moeder zullen ontmoeten, waar we nu inzitten”. Enz.

Is God een vrouw of een man? Vaak wordt ‘ie afgebeeld als man. “Abba, Vader” is wat we zingen. Maar kijk eens naar het schilderij “de verloren zoon” van Rembrandt: de vader heeft twee handen op de schouders van de verloren zoon die voor hem knielt. Een mannenhand en en een vrouwenhand.

Een beetje orde en eenvoud is wel makkelijk en overzichtelijk. “God de Vader”. En verder niet zeuren. God als een stoere vader. Het kind dat in deze dienst gedoopt werd heette Jesaja: “de Heer redt”.

Of is er wat meer? Of ligt het lastiger? Want God lijkt niet altijd stevig in te grijpen. Een afwezige vader? Waarom grijpt hij niet in in Oekraïne? Of bij de honger in Afrika?

Het bijbelboek Jesaja was bedoelt voor de ballingen: “waar is God” is een terechte vraag. Een afwezige vader. Waar is hij? Jesaja antwoordt daarop “God is als een moeder, het is belachelijk om je voor te stellen dat die haar kind in de steek laat”. De intieme band tussen vrouw en kind, daar vergelijkt Jesaja het mee. En denk dan eens aan die 9 maanden voor de geboorte. Als man snap je daar geen snars van. Maar zoiets is het dus voor God, zijn relatie met ons.

Kijk, dat gaat ver! Een afwezige vader kunnen we ons voorstellen, maar een moeder die haar kinderen verwaarloost, daar hebben we ongeveer geen woorden voor.

Genesis 1: God schiep de mens als zijn evenbeeld, als evenbeeld van God schiep Hij hem, mannelijk en vrouwelijk schiep Hij de mensen. Als vrouwen en mannen laten we allebei iets zien van God. En God is logischerwijs zowel mannelijk als vrouwelijk.

Jesaja heeft het over Gods barmhartigheid. In het Hebreeuws heeft dat dezelfde stam als baarmoeder. Dat is de vrouwelijke kant van God.

Als God moeder en vader tegelijkertijd is, dan staat hij er alleen voor. Het eerste eenoudergezin… (Noot: de vader van het kind was tijdens de zwangerschap overleden).

God is vader en moeder: hij kan qua reactie naar ons kiezen uit alle mogelijke reacties. Soms troostend, soms helpend.

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):