Eer je ouders

Datum

2022-09-18

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tags

voorjullieuitgelegd

Tekst

Ef 6:1-4

Toegevoegd

2022-09-18

Deut 17: hoe het zit met het eventueel kiezen van een koning. Het mag, maar… hij mag niet veel paarden houden en niet meerdere vrouwen hebben en niet veel geld verzamelen. En hij moet een kopie van de wet maken en dagelijks lezen zodat hij ontzag krijgt voor de wens van God.

Ef 6, de eerste versen. “Kinderen, wees gehoorzaam aan je ouders uit ontzag voor de Heer. Dat is het eerste gebod met een belofte er direct na: zodat het je goed gaat. Oh ja, en de ouders moeten hun kinderen niet verbitteren.”

Hij lees voor uit een nep-troonrede. 2023 wordt het jaar van de vrijheid. Kinderen mogen zelf bepalen of ze huiswerk willen maken. Überhaupt mag je zelf weten of je naar school gaat. Verkeersboetes zijn er dat jaar ook niet. Je mag zo hard rijden als je wilt en hoeft niet voor rood te stoppen. En de boeren mogen naar hartelust de snelwegen platleggen.

De tien geboden beginnen ermee dat God Israel uit Egypte heeft bevrijd. De tien woorden hebben dus niet als doel om ze tot slaaf te maken maar om ze vrijheid te gunnen.

Gebod 1 t/m 4 is voor de relatie met God. 5 t/m 10 is om te zorgen dat er geen chaos komt. En van dat tweede setje is 5 de eerste. Dat is wat Paulus in Efeze 6 bedoeld. En die nummer 5, dat is superbelangrijk. Zonder gehoorzaamheid aan je ouders en een basislaag aan orde en duidelijkheid wordt het ook niet veel met de rest van de geboden. Dan krijg je moord en diefstal.

Je kan je als kind (ook volwassen kind) best afvragen of dat “ouders eren” ook in jouw geval geldt, als je misschien ouders hebt gehad die je niet goed hebben behandeld. Daarom voegt Paulus ook toe vaders en moeders, maak je kinderen niet verbitterd. Want als het vanuit de ouders niet goed gaat krijg je dezelfde ellende als andersom.

  • Kinderen gehoorzaam je ouders *in de Heer.

  • Vaders en moeders, voed je kinderen op zoals de Heer het wil.

Dus… hoe krijg je dat goed voor elkaar? Macht uitoefenen zonder dat je die macht misbruikt? Daarom heeft hij Deut 17 gelezen. Als Israel een koning wil: ok, maar veel zaken mogen niet. Niet rijk, geen grote cavelerie, stapels vrouwen: allemaal verboden. Dus specifiek niet zoals de koningen in de buurt.

God wil een koning die normaal doet. In de praktijk lukt het niet. Salomo is schathemeltjerijk en heeft 700 vrouwen en 300 bijvrouwen. Zijn zoon Rehabeam wil zijn macht laten gelden en gaat nog meer belasting heffen. Dan is het genoeg voor God en die kleed ‘em uit door 10 van de 12 stammen van z’n rijk af te knippen.

Het gaat om het verschil tussen macht en gezag:

  • Met gezag heb je iets te zeggen. Koningin Elizabeth had gezag (en niet zozeer macht).

  • Met macht heb je niets te zeggen, maar laat je alleen je macht gelden. Je hebt niets te zeggen, maar denkt veel te vertellen te hebben. Poetin bijvoorbeeld.

(Mooie woordspeling!) Je kan alleen luisteren naar iemand die iets te zeggen heeft. Daarom draait het bij “gehoorzaam je ouders”.

Kijk ook naar Jezus. Die kwam als koning op aarde. Zonder paarden en stapels geld. Hij kwam bij ons heel gewoon.

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):