De slang

Datum

2022-08-21

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tekst

Gen 3

Toegevoegd

2022-09-11

“Van alle dieren die God gemaakt had, was de slang de sluwste.”

Genesis 3:6, ze eten van de verboden vrucht. Daarover kan je allemaal vragen hebben. Waarom? Waarom geen tweede kans? Waarom heeft God de boom überhaupt neergezet? Waarom is het kwaad er? Waarom, is dat ook geschapen? Waarom, want God wist alles toch van te voren? Enz.

Rechtstreekse antwoorden staan vaak niet direct erbij in de bijbel. Een goed beginpunt is wel om te kijken wat er nou precies in de buurt van jouw tekst in de bijbel staat en of dat al wat zegt.

God had de slang geschapen, dat staat er. “Oh, dan is alles de schuld van God”. Zoiets zegt Adam even verderop eigenlijk ook. Hij schuift zijn schuld af en klaagt tegen God dat hij hem een vrouw had gegeven. Gods schuld, dus, niet die van Adam.

De slang stelt een vraag en verdraait daarmee de waarheid. “Je mag vast van geen enkele boom eten”. Nee, zo zit het niet. Eva zegt het ook: “alleen van die ene booom mag het niet” en vult aan “je mag er zelfs niet aanzitten”.

Oh? Waarom die toevoeging? Ze focust op wat er niet mag i.p.v. wat er wel mag. Hetzelfde zie je ook in kerken: de focus op wat er niet mag. De tien woorden worden de tien geboden en zelfs de tien verboden. En oh wee als je het teveel over vreugde en genade hebt, want dan focus je niet genoeg op de verdorvenheid van de mens en God-als-grote-boeman.

Dat is nou typisch genesis 3. Dat is nou typisch wat de slang wil. De boel verdraaien of omdraaien. De farizeeërs die het verkeerd vinden als Jezus iemand op sabbatdag geneest. Wij, als we ons focusen op rare dingen in de bijbel. Als een preek over liefde gaat, dan moet je klagen dat er geen diepgang in zit. Meezingen: nee, ik ben te nuchter. Avondmaal: er is vast iets op aan te merken dus ga ik niet.

Leef en geniet! Je mag van vrijwel alles eten in deze mooie tuin! Waarom “zouden je de ogen geopend moeten worden” of wat voor smoesje die duivel dan ook verzonnen heeft. Waarom wil je nou van die ene laatste boom eten en daarmee ongeveer op Gods plek gaan zitten? Je staat zo hoog binnen de schepping, waarom luister je als (beperkte) mens naar de slang dat je als God zou moeten worden?

Ook een voorbeeld: Bloot zijn? Seksualiteit? Binnen een liefdevolle relatie? Daar ga je niet “bah, vies” tegen zeggen, maar daar dank je God voor. Bijvoorbeeld.

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):