bidden om een wonder

Datum

2022-10-23

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tekst

Hand 12:1-7 en 12-16

Toegevoegd

2022-10-31

Is het logisch om te geloven in een wonder? Petrus is gevangen genomen en de overigen bidden. Waar bidden ze ervoor? Bidden ze voor bevrijding? En geloven ze dat? Gezien hun latere reactie niet. Dus…. ze zijn sceptisch? Ze geloven kennelijk niet waarvoor ze bidden. “Je bent niet goed wijs!” zeggen ze tegen de bediende die zegt dat Petrus bevrijd en wel daadwerkelijk voor de deur staat!

Sceptisch. Je kan een proefballonnetje oplaten bij God en “misschien” gebeurt er wat. Waarom zijn we zo sceptisch? Nou, omdat er vaak niets gebeurd. Fred heeft als dominee een heleboel mensen dood zien gaan - en er wèrd me er een partij afgebeden voor die mensen….

Zo ook in Jeruzalem, waar ze bidden voor Petrus terwijl kort ervoor Jakobus is vermoord door dezelfde koning Herodes die nu Petrus te pakken heeft.

Wat gebeurt er in het verhaal met Petrus? Er verschijnt een engel. Nou, niet helemaal. Hij was er al, maar je zag hem nog niet. “Kijk! Een engel!”. Engelen. Jakobus’ naamsgenoot Jakob, in het oude testament, zag in een droom een ladder. Een “jakobsladder”. Engelen gaan op en neer.

Op en neer. Eerst op. Naar boven. Veel van hen leven op aarde. Ze gaan naar boven voor instructies en komen weer naar beneden. Maatwerkopdrachten halen. Maatwerk: want als het standaardwerk zou zijn zouden ze het al weten. In dit geval is de opdracht: red Petrus.

Eerder was er een andere opdracht bij Jakobus. Niet “red hem”, maar “breng hem hier: breng hem Thuis”. Het verschil is dat we in dat geval niet zien dat engelen iets doen. Bah, Jakobus wordt vermoord. Hij werd niet gered. Bah! Er is niets gebeurd! Tenminste, zo zien wij het (omdat we niet zien dat ze Jakobus naar de hemel hebben gebracht).

Wat we wel zien is de bevrijding van Petrus. Daarbij zitten trouwens veel parallellen met het verhaal van de kruisiging en opstanding van Jezus zoals Lucas (schrijver van Handelingen) het in zijn evangelie vertelt. Petrus moet na het feest berecht worden; Jezus mag ook niet op het feest berecht worden. De engel rolt de steen van het graf; de engel houdt de deur van de gevangenis open. Enz. Enz.

Het is een opstandingsverhaal! Een paasverhaal. Een leven na de zekere dood. Soms wil God kennelijk even heel duidelijk laten zien dat hij sterker is dan de dood. God bevrijdt ons uiteindelijk allemaal van het graf. En God doet daarvoor als signaal af en toe een wonder. Niet in elk geval en niet voor iedereen. Maar de wonderen kunnen aan ons allemaal doorverteld worden en worden daardoor een beetje van ons allemaal.

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):