Verheerlijking op de berg - terug het dal in

Datum

2021-07-11

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tags

verbanden

Tekst

mat 17

Toegevoegd

2021-07-11

Hij liet Paul van Vliet, misschien vannacht, horen. Eén keer gewichtsloos vrij te zijn, vrij van verdriet en vrij van toen. In staat iets kolosaals te doen.

Het is geen expliciet christelijke tekst. Sommige zinnetjes frons je je wenkbrouwen misschien bij. En het is raar om het te vergelijken met de tekst in Mattheus. Net zoals het raar is om Freds recente kampeervakantie te vergelijken met de tenten die Petrus op de berg op wil zitten. Maar… het is goed om verbanden te leggen tussen van alles en nog wat: daar heb je wat aan.

Die vakantie, daar was Fred wel even aan toe. Zeker omdat er vlak voor zijn vakantie twee begrafenissen waren. In het verhaal in Mattheus is Jezus ook even aan wat rust toe. Het gaat er even hemels aan toe boven op de berg, samen met Elia en Mozes.

Het is een mooie ervaring. Maar als je op zo’n top bent geweest kom je daarna vaak in het dal terecht. Zoals Elia na z’n “top” op de Karmel. En Mozes die met de twee verbondstafels de berg af komt en beneden het volk feestend vindt bij het afgodsbeeld. Juist deze twee mannen ontmoet Jezus hier op de berg!

Als Jezus van de berg af komt, wordt hij beneden ook gelijk weer met een zieke, schuimbekkende jongen geconfronteerd. Voordat hij naar beneden gaat bemoedigt hij, als Mozes en Elia weg zijn gegaan, zijn drie discipelen door zijn hand even op hun schouders te leggen.

Het is mooi op de berg - maar ga na afloop wel het dal weer in. Fred moest na zijn vakantie ook weer naar huis. Terug naar de kerk. Terug ook weer naar een sterfgeval.

Ook op de terugweg naar het dal (en in het dal) kan het mooi zijn. Ook in Nederland heb je mooie vogels, die zitten niet alleen in Zuid-Frankrijk. Ook hier kan je mooie gesprekken hebben. En ook: dit is het dal waar Jezus voor koos om te wonen!

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):