Proef en geniet van de goedheid van de Heer

Datum

2021-08-15

Kerk

nieuwegein

Predikant

Holsappel

Tekst

psalm 34:9

Toegevoegd

2021-08-15

De tekst: proef en geniet van de goedheid van de Heer. Psalmen zijn vaak eerlijk. De ene keer een loflied, de andere keer een klaagzang. In dit geval is het weer een lofzang. Wel met een hele rare aanleiding…

David kijkt namelijk terug op een opvallende gebeurtenis in zijn leven. David was een veelbelovende strijder die koning Saul achter zich aan kreeg. Uiteindelijk kwam hij in Gad terecht, een belangrijke stad van de Filisteinen: de vijanden. De werknemers van de koning herkennen hem vrij snel als hij door de stad loopt en waarschuwen de koning. David merkt het en probeert zich eruit te redden door te doen of ‘ie compleet gek is: kwijl in de baard, krabben aan deuren, enz. De koning laat ‘em de stad uit smijten.

Later zit David als leider van een groep rebellen/boeven/vluchtelingen in de bergen. Nog steeds op de vlucht voor Saul. Hij kijkt terug op zijn Gad-episode en dankt God ervoor. Hij dankt God voor zijn vrijheid. Hij kijkt terug op z’n leven en ziet Gods hulp daarin en dankt God ervoor.

Je kan ook naar de natuur kijken en God danken. Jezelf realiseren hoe mooi en goed en ontzagwekkend het allemaal is.

(Aan het eind had ‘ie wat losse opmerkingen:)

  • Bonhoefer suggereert in een boekje dat we de psalmen moeten lezen alsof Jezus ze zelf zingt, vanaf het kruis. Dus ook deze psalm.

  • Zoek het goede, streef naar vrede.

  • Zoek het mooie in de natuur eens op. En doe je best eens om Gods hand daarin te zien en hem ervoor te danken.

  • Kijk zelf eens terug op je leven. Wat kan je daarin zien van God?

  • Kijk wat je zelf praktisch kan doen: iemand een kaartje sturen bijvoorbeeld.

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):