De wijzen uit het oosten

Datum

2021-12-25

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tags

kerst

Tekst

Mat 2

Toegevoegd

2021-12-25

Kerst 2021. Hebben we eindelijk wat te vieren of zijn we vanwege de lockdown helemaal niet in de stemming? Fred heeft twee boekjes bij zich:

  • Kerstmis in Scheveningen. Kerst in 1942 in het “oranjehotel”, de gevangenis van de Duitsers in Scheveningen.

  • Een boek over de tijd van het eerste kerstfeest. Was dat dan misschien een betere tijd? Met een perfecte overheid die geliefd is? Nou… niet helemaal. Koning Herodes was aan de macht. Een Edomiet die de troon gekocht had van de Romeinen. Argwanend als Stalin. Hij vermoorde zijn vrouw en drie zoons, bijvoorbeeld.

Bij die akelige koning Herodes gaan de wijzen uit het oosten langs. Er was een bijzondere ster gezien. De schriftgeleerden bij Herodes weten wel bijbelteksten op te lepelen over een kind in Bethlehem. Herodus laat later voor de zekerheid alle kindjes onder de twee jaar in Bethlehem vermoorden…

Maar goed, de knappe koppen uit het oosten zijn bij Jezus langs geweest en hebben hem, een jochie van nog geen twee jaar, aanbeden. Het griekse woord daarvoor is het volledig op de grond knielen en de grond kussen uit aanbidding. Voor het kleine kindje.

Wat een contrast. Eigenlijk gaat het verhaal niet over de drie wijzen/magiërs/koningen uit het oosten. (Of het er drie zijn staat trouwens nergens, tradiitoneel houden we drie aan omdat ze drie geschenken bij zich hebben). Het gaat om twee andere koningen: Herodes en Jezus.

Wat een contrast. De machtige koning Herodes en het kleine koninkje Jezus. De wijzen aanbidden de laatste!

Kunnen wij er wat van leren? Nou, misschien dat de wijzen kwamen doordat er een ster scheen. “De hemel ging zich ermee bemoeien”. Dáár moeten we op letten, dat de hemel zich ermee gaat bemoeien. Kijk ook eens naar de eerste preek van Jezus: “gefeliciteerd als je verdrietig bent, gefeliciteerd als je vrede sticht”. Dat is raar: hier is een koning die geen pijn veroorzaakt. Een regering die oog heeft voor de zwakken.

Een kleine koning. Zo klein dat je bijvoorbeeld een vraag van Johannes krijgt: “bent u het nou werkelijk, of moeten we nog iemand anders verwachten die groter is?” In Openbaringen staat het leuk: “waardig is het lam”. Waardig is het kleine lammetje.

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):