Michazondag: let op hetgeen waar God op let

Datum

2019-10-20

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tags

michazondag

Tekst

jesaja 58

Toegevoegd

2019-10-20

Michazondag. Dan gaat het ook over onze rijkdom, onze vrijgevigheid, de armoe in de wereld, ons uitgavenpatroon. Dat is wat ongemakkelijk. Ook kan het je een hulpeloos gevoel geven: wat kan je er zelf nou aan doen, aan de armoe in de wereld? Wat moet ik doen met alle goede doelen waar ik post van krijg? Bij het oud papier?

Je parkeert een kapitaal aan auto’s rondom de kerk. Maar hoe groot is de opbrengst van de collecte?

Het is makkelijk om veel vergadertijd en energie te stoppen in vrouw-in-het-ambt, de vorm van het avondmaal, enz. Maar dat soort onderwerpen zie je in de bijbel niet veel. Wat je wel veel ziet: het koninkrijk van God.

Jesaja moet in hoofdstuk 58 met een toeter van een stem (“ramshoorn”) de mensen wakker schudden. Jesaja begint met een mooi vroom verhaal: Israel zoekt God, ze vasten veel, zijn er veel mee bezig. Het lijkt best wel wat! Maar ook wel: wat zie ik van God? Wat doe ik eraan? Ziet God niet hoe netjes ik naar de kerk ga? En wat zie ik vervolgens ervoor terug?

Vasten… Het zit niet in ons systeem. We leven van koffie naar koekje naar maaltijd. De Israelieten deden het wel netjes. Maar waren daar vervolgens zo mee bezig… ze zagen andere dingen niet. Dingen waar God juist wel op lette.

Waarom zou God op godsdienstig vastende mensen letten als er ook onrecht is? Dáár heeft God aandacht voor: het onrecht en de armoe dat er is. In Israel waren er veel misstanden, deels veroorzaakt door dezelfde mensen die zo vroom aan het vasten waren…

Is het niet zo dat God een positieve draai aan het vasten geeft? Je kan vasten irritant vinden: jij mist iets. Je kan het ook positief zien: je kan hetgeen jij laat staan ook doorschuiven naar een ander die tekort heeft.

Kijk eens in je garderobe. De meeste mensen hebben twee keer zoveel kleren als ze nodig hebben. Waarom geef je dat niet weg? Waarom geef je niet iets meer uit in de winkel om fair trade producten te kopen?

Het evangelie is niet bedoeld om je te deprimeren. Na een preek zoals vandaag moet je niet teneergeslagen naar huis gaan: Jesaja geeft hier toch een mooie tip om positief om te gaan met deze problematiek? Als je zelf vast (in wat voor vorm dan ook), kijk dan wat je kan doen voor een ander. Dat heeft ook een heleboel goede invloed op jezelf.

Jesaja zegt daar mooie dingen over. Denk aan anderen, dan gaat het ook met jou beter. Het wordt in je eigen leven lichter als je Gods licht in de wereld laat schijnen.

Het probleem van de honger in de wereld is groot en het lijkt onoplosbaar. Honderdduizend hongerenden, dat is statistiek. Maar één hongerende is een medemens. En elk individuele koopbeslissing is er weer eentje.

Om het concreet te maken: zoek in eerste instantie eens naar één ding. Eén ding dat je weggeeft. Eén ding dat je opzij zet voor een ander. Eén ander die je gaat helpen.

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):