Vanaf mijn geboorte bent U mijn God

Datum

2017-04-30

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tags

doopdienst

Tekst

Ps 22:9-10,22-eind

Toegevoegd

2017-05-08

Het is net alsof je achter in een boek begint om te kijken hoe het afloopt. De laatste helft van psalm 22 is mooi. De eerste helft? Eigenlijk goede vrijdag: “waarom heeft u mij verlaten”….

Het slot is juist uitbundig. Met moois over de doop. En ook “u heeft mij geantwoord”. Terwijl het in het begin er over gaat dat God niet antwoordt. Hoe zit dat nou?

Hoe staat dat er? “Mijn God, mijn God, waarom heeft u mij verlaten?” Heel persoonlijk. Maar ook boos.

Boosheid mag. Ook in de bijbel. Maar je moet het niet voeden. Even eerlijk uiten: ok. Maar “laat de zon niet over je woede ondergaan”.

Mijn God. Staat ook in het laatste stuk van de psalm: “vanaf mijn geboorte bent U mijn God”!!!

Juist als God er altijd was is het ingewikkeld als hij er opeens niet meer lijkt te zijn. Hoe? Dat kan toch niet? Wat is er aan de hand?

De doop is een basis van je geloofsleven. God is er altijd. Is er altijd bij. Ook David voelt dat snel weer. Hij zegt trouwens nergens wat Gods antwoord was. Of waarom hij dacht dat God er even niet was. Dus: wij kunnen onze eigen ervaring hier invullen.

Kijk ook naar de volgende psalm, nummer 23: de Heer is mijn herder.

Hoe geeft hij antwoord? Vaak met een wedervraag! Job: “en waar was jij toen ik de wereld schiep?” Maria van magdalena: ” waarom huil je?”

ALS je vragen hebt, blijf dan wel in je geloof staan: “mijn God, …”. En hou ook in gedachten dat Jezus diezelfde vraag (“waarom hebt U mij verlaten”) óók gevraagd heeft.

Doop: zorg dat je blijft geloven. Zorg ervoor dat het normaal is voor je kinderen. Dat zij compleet vertrouwd raken met Gods nabijheid. Prima om eens te twijfelen of vragen te hebben. Maar dan wel “mijn God” zeggen!

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):