Geroepen - om tot zegen te zijn

Datum

2017-05-07

Kerk

nieuwegein

Predikant

muller

Tekst

gen 12:1-3

Toegevoegd

2017-05-07

Gen 12:2b in twee verschillende vertalingen:

  • Een bron van zegen zul je zijn (NBV)

  • En gij zult tot een zegen zijn (NBG 1951)

De NBG versie, daar zit zowel een opdracht als een belofte in. Dat mist in de NBV.

Met Genesis 12 begint het voor Israël. Soms wordt zelfs gezegd dat de bijbel hier ècht begint. Abraham krijgt een opdracht. Het volk Israël ontstaat. Apart gezet van de andere volken, met een speciaal doel.

Abraham werd geroepen. Hoe dat is gegaan? Staat niet in de bijbel. Hij wist in ieder geval dat hij weg moest trekken. Misschien voelde hij dat pas na afloop. De vraag voor ons is hoe dat bij ons zit: voelen we ons ook geroepen tot iets? Hebben we een doel? Of niet?

Abraham moet voor iedereen tot een zegen zijn. De hele wereld. Iedereen zal Abraham kennen. Zelfs in Nieuwegein! “Tot een zegen zijn” betekent ook dat hij enigszins invloed heeft.

Kijk wat dat betreft eens iets eerder in de bijbel. Vóór Genesis 12 staat het verhaal van de torenbouw van Babel. Ze bouwen een toren tot in de hemel om naam voor zichzelf te maken. (Trump tower?…) Dat mislukt. Dan komt Genesis 12: God gaat een naam voor Abraham maken.

Abraham heeft nog wèl een boel te leren. Zoals een kind eerst naar school moet voordat hij brandweerman kan worden om mensen te redden, zo moet Abraham ook veel leren om tot zegen te kunnen zijn. Hij moet naar school. Net zo moeten wij leren. Naar school. Wij moeten vast zitten aan God. Blijven leren van hem. Net zoals Israël (het volk) dicht bij god moest blijven.

Is het uiteindelijk gelukt? Jahoor. Abrahams grote zoon, Jezus, is gekomen. Daarna verspreide het geloof in Hem zich over de hele wereld. Ook naar Nieuwegein.

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):