Imagine when there is no religion

Datum

2015-11-22

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tags

herdenkingsdienst

Tekst

Kol 3:1-5

Toegevoegd

2015-12-07

Gelezen: Kol 2:26 - 3:5.

Moeten we gaan zweefvliegen? Vaag worden?

Je hoort nu vaak een liedje van John Lennon. “Imagine”. “Imagine when there is no religion “. Veel gezongen na afloop van de aanslagen in Parijs.

Paulus was het waarschijnlijk met hem eens. Die uitspraak verwacht je niet uit de mond van een dominee, toch?

Religie is bang zijn en misschien wel vooral bang maken. Een krampachtige beweging van onder naar boven. Lees het eind van kol 2 maar: “mag dìt wel”, “mag dàt wel”. Paulus waarschuwt daartegen! “Laat je niets voorschrijven”.

John Lennon zegt ook “stel je voor dat er geen hemel is”. Dáár is Paulus het NIET mee eens. Waar religie van ons naar boven gaat, worden wij volgens Paulus vanuit de hemel, dus naar beneden toe, gezegend.

Met het hoofd in de wolken en onze voeten op aarde. Ons hoofd, Jezus, zit in de hemel. We hoeven dus niet, zoals bij religie, ernaar te streven om in de hemel terecht te komen: want ons hoofd is er toch al?!? En verder kunnen we mooi met de voeten op aarde blijven.

Filosofen hebben het er al over: welk alternatief hebben wij in Europa aan de vluchtelingen te bieden? Niets toch? Richtingloos. En alleen door de Euro verbonden. Sommige filosofen vragen zich eigenlijk af of we weer moeten gaan geloven….

De slechte zaken die in de tekst genoemd worden? Daar mag je NU al afscheid van nemen. Paulussiaans: “je mag er nu al aan sterven”. Als je dan sterft heb je misschien het meeste sterven überhaupt al gehad. Klinkt wat cryptisch, dat vindt Paulus zelf ook: “ons leven is verborgen in de hemel”.

Het is herdenkingszondag. Doden herdenken. (Er werd wat verteld over degene die dit jaar was overleden.) Het is ontroerend om te horen dat de gestorvene bij leven al met zijn hoofd in de hemel liep. Daar wordt je best een beetje vrolijk van. Opgewekt :-)

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):