De rechterarm van God reikt tot in het graf

Datum

2015-04-03

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tags

goedevrijdag

Tekst

psalm 118

Toegevoegd

2015-04-03

Lezen: Mat 26 en ps 118

De mattheuspassion is prachtig. Is ‘ie niet mooier dan psalm 118? Is 118 wel zo geschikt voor pasen? Tja, de discipelen zongen die psalm wel bij het laatste avondmaal, want het was de lofpsalm.

Aan het laatste avondmaal… Oei. Hoor je jezus al zingen “ik zal niet sterven”? “Ik ben nergens bang voor”? Teksten uit psalm 118. “Ik hoef niet naar het graf, want u laat mij niet los”, zo klinkt het bij Psalmen voor Nu.

Is dit geen leugen? Het lijkt trouwens op de eerste leugen, degene die de slang de wereld in heeft geholpen: “eet van die appel en je zult nooit sterven”.

Het gaat in psalm 118 steeds om een bijzondere ingreep van God. Een ingreep waardoor iemands leven wordt verlengd. De persoon die de psalm schreef heeft de dood in de ogen gekeken. “De machtige rechterhand van God heeft gered”. Wow.

Israel werd gered terwijl het omsingeld was door vijanden. Nu wordt Jezus omsingeld door soldaten. En ze krijgen hem te pakken in Getsemane. Waar is de machtige rechterhand van God?

“Gezegend Hij die komt”. En daar gaat Hij. Daar gaat Jezus. De nacht in, de tuin in. Waar is de redding?

Als Jezus straks opstaat van de dood, dan is de hand er weer. Petrus zal bij Pinksteren zeggen “de rechterhand van God heeft hem opgewekt”.

Jezus zingt al van die rechterhand. Terwijl de slang bij wijze van spreken in z’n oren siste “je zult zeker sterven” (als omdraaiing van de originele leugen). De slang zal z’n oren dichtgehouden hebben bij het horen van het gezang van Jezus. Hoe kan Hij dat toch zingen?

Er staat wat onplezierigs te gebeuren, maar aan de overkant ziet Hij de rechterhand van God al. “Zelfs tot in het graf komt Uw hand”. En nog veel meer van dat soort teksten staan in psalm 118. En Jezus zingt ze! Hij zingt de ruiten van het graf kapot.

“Mijn God, waarom heeft U me verlaten” kermt hij als hij dood gaat. Ook uit psalm 118. Maar Hij weet hoe het verder gaat! Hij kent de rest van de psalm! Zo heeft Jezus de psalm gezongen, samen met zijn bange discipelen.

Samen ook met zijn bange discipelen in Nieuwegein. We zijn ook wel eens bang voor de dood. Worden we er niet uiteindelijk door omsingeld, door de dood? Dan mogen we naar die hand van God kijken. En Hem vastpakken.

De hand van God wekt Jezus op. Wakker worden, zoon!

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):