Reset: relatie in plaats van religie

Datum

2014-01-19

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tekst

Fil 3:8

Toegevoegd

2014-02-06

“Hebben jullie het vanochtend op het nieuws gehoord? Wilders is moslim geworden.” Gelach in de kerk: niemand gelooft het als Fred dit zegt.

“Paulus is christen geworden”. Geen gelach. Maar het was net zo belachelijk. Paulus, dat is degene die juist christenen vervolgde!

Paulus was super joods. Kende het OT uit zijn hoofd. Keek neer op de nauwelijks gelovende massa’s. En was het oneens met Jezus: die deed veel dingen mis, at met gore heidenen en verkwanselde het joodse gedachtengoed.

Terecht om christenen dan ook te vervolgen! Paulus doet dat. Als een opwindauto die maar rechtdoor gaat. Religie.

Jezus gaat niet over religie maar over relatie. “De mens is er voor de heilige sabbat” tegenover “de sabbat is er voor de mens”. Regels tegenover mensen.

Jezus verschijnt voor Paulus op de weg naar Damascus. Het zorgt voor een totale ommekeer. Paulus’ religieuze kaartenhuis stort in. Een reset. Religie, reset, relatie.

Paulus zet zijn religie bij het grof vuil. Paulus kijkt compleet anders tegen de zaak aan.

Net zo’n reset zie je bij Petrus die dat laken te zien krijgt met onreine beesten en de opdracht het te eten… Zit hij als Jood opeens varken te eten! Hij leert er anders door denken.

Is een reset voor ons goed? Even als gedachtenexperiment: wat als we een tijd naar een ander land zonder NGK of CGK zouden emigreren? Ze doen van alles anders. Wel of niet kinderen aan het avondmaal. Andere muziek. Andere instrumenten. Andere dingen belangrijk.

En na een tijdje kom je terug. Waar praat je dan over? Welke ballast ben je kwijtgeraakt? Wat zou niet belangrijk meer voor je zijn?!?

Paulus zegt zijn hele bagage kwijtgeraakt te zijn. Het enige dat nog telt is het leren kennen van Jezus. Over de rest valt te praten.

Zijn wij niet te trots? Te stevig en te star door onze bagage? Weten we het niet te goed? Is ons gelijk niet het summum?

Overigens: het is niet vrijheid blijheid bij Paulus: hij is gedreven. Hij zit als een trolleybus vast aan Jezus. Maar hij kan zelf sturen en hij geeft ook gas. Hij gaat vooruit.

Religie: trots, fanatisme, oordeel, wet, vlees. Relatie: nederigheid, gedrevenheid, liefde, genade, Geest.

Krijg je er vanuit een levende relatie zin in? Om hem te dienen? Probeer je die relatie steeds te verdiepen? Verdiep je relatie met Jezus!

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):