Ik merk niet dat Jezus er is

Datum

2014-05-11

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tags

hemelvaart

Tekst

Mat 28:20

Toegevoegd

2014-06-01

Opmerking: deze kerkdienst is uitgezonden door Zendtijd voor Kerken.

We zongen voor de preek een lied van Dietrich Bonhoefer. Overleden een maand voor het eind van de oorlog.

Hij wilde de kerk verbeteren en schopte tegen aardig wat heilige huisjes in de kerk. De kerk moest niet alleen een vereniging voor de zondag zijn, maar 24x7 met God in verbinding staan, vond hij.

Hij schopte, hij was Duitser, ook tegen de heilige nazi huisjes. Uiteindelijk werd hij gearresteerd en opgehangen. Het lied dat we zongen komt uit een brief die hij de gevangenis uit smokkelde. “God is met ons” zegt hij er in. Raar: de soldaten van zijn land liepen rond met Gott mit uns op de gesp van hun riem… Raar.

Raar. Had hij niet iets anders aan zijn hoofd? Zijn eenzaamheid bijvoorbeeld? Ja, dat staat ook in zijn brief. Maar hij eindigt met dat “God is met ons”. Misschien had Dietrich het juist heel goed door.

Raar is ook wat Jezus in mat 28 zegt bij zijn hemelvaart: “ik ben bij jullie”. Op het moment dat hij weg gaat! Raar. Maar het is wel zo. Hij is bij degenen die voor Hem op weg gaan.

Let daar op! Het gaat ook om anderen! Ga je op weg voor God? Of gaat het alleen om onszelf? In de kerk?

God boven alles liefhebben en je naaste als jezelf. Daar gaat het om. En daar moeten we als kerk ook naar luisteren. Hoeveel van wat we doen als kerk qua regeltjes bijvoorbeeld, valt det eronder? Is dat nodig? Sluiten we bijvoorbeeld niet onnodig uit?

Gaat het om Jezus? Of gaat het om ons? Claimen wij Jezus? Willen we hem vastpakken? Lukt niet. Net zoals de godsnaam JHWH. Blijft lastig om te vertalen en vast te pakken en te claimen. Zo is het de bedoeling ook: we moeten Jezus volgen en hem niet vastpakken.

Een laatste voorbeeld. De moeder van Fred Blokhuis volgt Jezus. Verslindt de bijbel. Bid veel. Ze heeft kanker en de chemokuur slaat niet meer aan bij haar. Maar nooit zal ze zich afvragen of god wel bij haar is! Ze volgt hem met heel haar hart! Hij is bij haar! Simpel.

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):