Het heil van God gaat verder dan je zou verwachten

Datum

2014-08-17

Kerk

nieuwegein

Predikant

smelik

Tekst

Mat 15:21-28

Toegevoegd

2014-08-18

In dit stukje gebeurt een boel wat je niet zou verwachten. Het heil van God gaat verder dan je zou verwachten. Kennelijk zelfs verder dan Jezus zou verwachten.

Jezus heeft net een periode van tegenwerking achter zich en zoekt even rust in het buitenland.

Daar staat er opeens een krijsend wijf in de buurt. “Jezus, help mij”. Jezus negeert haar compleet: onverwacht voor ons. Lijkt out of character. Ze spreekt hem zelfs aan als de Messias, iets wat ze in Israël zelf niet doen! Jezus heeft daar in Tyrus en Sidon nog niet eens een wonder gedaan en de vrouw spreekt Jezus al met de ultieme titel aan, iets dat ze in Israel nog niet doen.

Jezus zegt dat hij niet antwoordt omdat zijn opdracht is om de boodschap aan de Joden te geven. Dat is zijn kernopdracht. Hoewel hij hier in het buitenland misschien meer succes zal hebben. Maar Hij laat zich niet afleiden. De joden moeten gered worden.

Let op: God geeft NIET op. Hij WIL de joden redden. Eenmaal geroepen laat Hij simpelweg niet los. Laten wij op onze beurt niet veel te snel los?

Na nog een vraag van de vrouw lijkt Jezus zelfs grof te worden met z’n opmerking over honden. Maar zo is het niet bedoeld: het gebruikte woord wijst niet op stinkende straathonden, maar op huisdieren. Lieve schoothondjes. Dus, wat bedoeld is: ondanks hun positie als lieve huisdieren blijven de kinderen bovenaan staan.

De vrouw houdt Jezus aan zijn eigen woorden. “Er blijven toch zeker aan de rijk gevulde tafel van God ruim voldoende kruimels over voor de hondjes?”

(Opmerking: Gods genade is dus overvloedig. Iedereen krijgt genoeg!)

Jezus gaat mee in die redenatie. De ogen van Jezus worden geopend door de opmerking van de vrouw. Kennelijk moest Jezus, volledig mens die Hij ook is, zijn opdracht nog wat duidelijker voor ogen krijgen. God gebruikt deze vrouw hiervoor.

Jezus laat zich bewegen. Hij laat zich vermurwen. Dus: een stevig verzoek aan God heeft zin. Je mag God aan zijn beloftes houden. Lees bijvoorbeeld wat Luther over dit gedeelte schrijft; die wierp God vaak zijn eigen woorden voor de voeten!

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):