Wil je echt dat Jezus terugkomt?

Datum

2013-12-01

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tekst

Jes 11

Toegevoegd

2014-01-13

Fred liet een filmpje zien over een leeuwtje dat door mensen opgevoed werd in Australië. Kijken.

Fred vroeg wie zou willen dat Jezus vanmiddag om 15:00 terugkomt. 80% stak ongeveer zijn hand op, deels na aarzeling.

Wat je nu hebt, heb je. De hemel is onbekend en onduidelijk. En hoeveel last heb je nou eigenlijk van het kwaad in de wereld? Over het algemeen hebben we het hier nu best goed. Wordt het dan wel beter?

Lees Jesaja 2: zilver, goud. De containerschepen voeren binnen zullen we maar zeggen. De inkomstenverdeling zou beter kunnen, maar toch. Wil je dan wel verandering?

Verandering is vaak bah. Lees Jesaja 10 en 11. Libanon plat. Zelfs het koningshuis overleeft de verandering door God nauwelijks. De boom van Isai is weg. Kaalslag. Maar Jezus groeit daaruit als scheutje.

En Jezus staat voor recht en gerechtigheid. Oei. Hoe rechtvaardig zijn wij? Hoeveel kinderen hebben er in smerige giftige mijnen gewerkt voor het mobieltje waar ik deze samenvatting op typ?

Bij ons geldt het recht van de multinational. Walhalla is voor de helden en übermenschen. Die term übermenschen komt trouwens van Friedrich Nietzsche. “God is dood, hier geldt het recht van de sterkste. Jezus is een untermensch, die staat voor de zwakken”. Nou, inderdaad. (Opmerking achteraf: die term untermensch komt niet van Nietzsche, maar van de Nazi’s).

Jezus zorgt voor Ausgleich. Rijk:arm wordt 1:1. Gelijkspel.

Ook in de kerk zit het vaak scheef. Wie discrimineren we in de kerk nog die verder in de normale wereld al gelijke rechten heeft? Welke kwetsbaren zijn er in de kerk onveilig?

Wat verandert er in de kerk als we hier serieus over worden? Wordt het niet net zo als bij het filmpje? Of zo raar als in hoofdstuk 11? Koe en berin in 1 wei? Je kleuter die met een slang speelt? Een wolf die bij een schaap logeert?

Als heel YouTube vol staat met dat soort filmpjes, dan weet je dat Gods koninkrijk is gekomen.

Wil jij echt dat Jezus komt?

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):