Wanneer word je verhoord?

Datum

2013-02-17

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tags

bidden

Tekst

Dan 10

Toegevoegd

2013-02-18

Als je bidt vraag je je wel eens af of er wat mee gebeurt. Wordt het verhoord? Wanneer? Op wat voor tijdschaal? We kijken deze keer naar Daniël.

Daniël is bekend van de leeuwenkuil, hoofdstuk 6. Daar bidt Daniël en komt er een engel om de leeuwen hun bek dicht te houden. Ook in hoofdstuk 10 is er bidden en engelen.

Het boek Daniël wemelt eigenlijk van de engelen. Gabriël: gabber-el, de gabber, de vriend van God. Michaël: wie-is-als-God. Gabriel wordt gewoontjes beschreven, alsof ie een spijkerbroek aan heeft.

Aan de andere kant van het spectrum staat de engel die voorkomt in Daniël 10: WOW qua uiterlijk. Ontzagwekkend. Het enige dat ermee overeenkomt is in openbaringen, degene die Johannes op pathmos ziet. En dat blijkt Jezus te zijn. De overeenkomsten zijn te groot, ook hier in hoofdstuk 10 is het waarschijnlijk Jezus.

Nu terug naar het verhaal in Daniël 10. Babel, dat de Joden weggevoerd had, is inmiddels veroverd door Perzië. Door “Kores, mijn knecht”, zoals hij door Jesaja wordt genoemd. Het voordeel: de Joden mogen terug!

Daniël is echter in rouw: weinig joden gaan terug. En degenen die gaan zijn met hun eigen nieuwbouwhuis bezig i.p.v. de bouw van de tempel. Auw, als ze zelfs van de ballingschap niets hebben geleerd…

Daniël bidt en hoort drie weken niets. Wat is er toch aan de hand? In de leeuwenkuil werd hij gelijk geholpen. En in hoofdstuk 9 kreeg hij antwoord van Gabriel terwijl hij nog niet eens uitgesproken was! En nu drie weken niets.Huh?

Na drie weken krijgt hij opeens dit ongelofelijke visioen van hoofdstuk 10. En hij krijgt het antwoord dat zijn gebed al verhoord was toen hij had gebeden. Maar de engel verontschuldigt zich. I was delayed (à la Gandalf in de ban van de ring). Opgehouden door “de demon van de Perzen” o.i.d.. Raar. Moet volgens Fred maar eens in een andere preek uitgewerkt worden :-) Er is kennelijk strijd in de “hemelse gewesten”.

Over die strijd kan wel wat gezegd worden. Kennelijk vecht God rustig en nauwkeurig. Geen grote klap waarmee hij alles in een keer goed maakt, maar nauwkeurig vechten, centimeter voor centimeter. Hij overwint het kwade door het goede. Hij maakt alles nieuw. Let op: hij zet niet iets nieuws neer; hij vernieuwt het. Hij repareert het.

Fred vertelt een verhaaltje ter illustatie. Een jongetje krijgt een geweldig (en geweldig duur) horloge van zijn ouders. Hij pocht er enorm mee op school. Zo geweldig, het kan overal tegen. “Oh, laten we het testen door het op de tramrails te leggen”, suggereert een vriendje. Ting ting! En het horloge ligt als gruis op de tramrails. Bij elkaar geveegd en schuchter op naar de juwelier met de vraag of er nog garantie op zit en of hij misschien een eenvoudige nieuwe mag… De juwelier baalt enorm van het kapotte horloge. Daar was dat mooie ding niet voor bedoeld. “Nee, je krijgt geen nieuwe en ook geen goedkope andere. Het is zonde van dit specifieke horloge. Je krijgt het voorlopig niet terug, dit horloge repareer ik”.

God repareert deze wereld die wij hebben gemold. En ja, dat kost tijd en moeite. Daar is God mee bezig.

En ons bidden dan? Als we bidden, begeven we ons in die wereld van de engelen. Sterker nog: als we bidden brengen we de wereld van de engelen in beweging.

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):