Judas’ kruideniersmentaliteit

Datum

2013-03-17

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tekst

Joh 12:1-8

Toegevoegd

2013-05-18

Proberen we Judas te begrijpen? Of is hij te slecht? Hoe kwam hij er toe?

Een Maria wast met voor 300 denariën aan parfum Jezus voeten. Een jaarsalaris. Judas moppert, net als veel andere discipelen. Judas beheert de kas en is daar niet helemaal eerlijk mee. Een dief. In andere evangeliën stapt hij daarna gelijk naar de farizeeërs om Jezus te verkopen/verraden.

Een pond nardusolie. Peperduur spul. Gebruikt om een lijk te balsemen net na de dood. Het hele huis heeft gelijk een waar-is-het-lijk lucht. En het flesje, waar je normaal voorzichtig mee doseert, wordt in een klap leeggegoten. Alsof je bij een begrafenis met een vrachtwagen aan bloemen aan komt zetten (noot: geweldige vergelijking!). Verkwisting.

Is het het verschil tussen liefdadigheid en liefde? Bijna verkwistende liefde. De rentmeester die in een van de gelijkenissen wordt weggestuurd, is dat niet Jezus die verkwistend omgaat met zijn liefde?

Judas heeft een kruideniersmentaliteit. Wij in de kerk ook vaak. Voorzichtig zijn. Rustig. Met mate. Berekenend.

Een andere vertaling van “hij stal uit de kas” is overigens “hij hield de hand op de knip”. Hij hoopte dat Jezus toch eindelijk koning zou worden. En dan kon hij mooi de zuinige minister van Financiën worden.

Met zuinige liefdadigheid los je niets op. Deuteromium 15, daar citeert Jezus deels uit. “Als je op deze zuinige manier met armen omgaat, ipv Deut 15, dan zul je ze altijd bij ze hebben”. Dan hou je eigenlijk arm en rijk in stand.

Wou Judas dat Jezus niet uit deze wereld weg zou gaan? Moest Jezus als sterke en rijke koning in Judas z’n leventje blijven? Organiseert Judas de ultieme confrontatie in de hof van Getsemane om Jezus te dwingen zijn macht definitief te tonen?

Maar Jezus kiest voor zwakte. Hij geeft niet mondjesmaat, hij geeft zichzelf geheel.

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):