Heb geen levensangst

Datum

2013-03-31

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tags

pasen, erggoed

Tekst

Mat 28:1-10

Toegevoegd

2013-05-18

Mat 28:1-10, de twee Maria’s naar het graf. In dit stukje noemt Mattheus 4 emoties. Vreugde ofzo? Nee: angst!

De twee Maria’s gaan naar het graf om Jezus te verzorgen. Daar was op vrijdag geen tijd meer voor omdat de sabbat begon. Ook nu is dat verzorgen van de doden vaak vrouwenwerk. Vrouwelijke verzorging tot in de dood.

De mannen in het verhaal doen mannenwerk: soldaten. Ze bewaken een dode. Bewaking tot in de dood.

Een engel komt langs en opent het graf. En de soldaten werden bang. Als de dood. En dat voor geharde Romeinse soldaten.

Waar zijn ze bang voor? Het is hun beroep om te doden. Daar zijn ze niet bang voor. De vrouwen worden ook bang. Ook zij zijn niet bang voor de dood: verzorgen is vervelend, maar niet beangstigend.

Eigenlijk zijn ze allemaal bang voor de hemel. Of eigenlijk voor het leven. Paniek, ook eerder in de bijbel, als Jezus bijvoorbeeld een melaatse geneest. Zolang alles gewoon zijn gangetje gaat is het prima. Maar zodra de hemel zich ermee bemoeid… De standaard openingszin van een engel lijkt “wees niet bang”.

Ook hier in ons bijbelgedelte zegt de engel als eerste tegen de vrouwen “wees niet bang”. En hij citeert heel gewoontjes Jezus “ik zal na drie dagen opstaan”. Geen hemelse taal maar een gewoon citaat. En hij schakelt hun zintuigen in: “ga maar kijken”. Bij de vrouwen gaat de knop om. Er is ruimte voor iets naast de angst. Ze zijn nu zowel bang als blij.

De mannen vluchten en gaan naar de hogepriesters. Die gaan (het zijn mannen): …vergaderen. En kopen vervolgens de soldaten om om te gaan liegen. Angst heeft vaak de leugen nodig.

Als wij nu eens zouden horen dat Jezus vanmiddag om 16:00 zou komen: wat is onze eerste primaire reactie? Vaak toch wat angst.

Als de vrouwen Jezus zien is het eerste wat Hij moet zeggen weer “wees niet bang”.

Heb geen levensangst. Dus niet geen doodsangst, maar geen levensangst. Angst voor het leven. Het echte leven. Als Jezus terugkomt en de bazuin klinkt, denk je dan “eerste maandag van de maand, 12:00 luchtalarm”? Luister je bezorgd naar radio één?

Wees blij, want Jezus leeft!

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):