God is de baas in de kerk

Datum

2013-07-07

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tekst

Ef 4:1-16

Toegevoegd

2013-07-07

(Bevestigingsdienst ouderlingen)

Voor de preek was er weer het gebruikelijke praatje met de kinderen. De vraag was “wie is er de baas bij jullie thuis?” Zoonlief Floris mocht antwoord geven: “De Here God is de baas thuis. God is ook de baas van pappa en mamma”. Oh, dan zijn alle vervolgvragen zinloos, stelde Fred vast :-)

Uitspraken die je wel eens hoort over de kerk:

  • Het instituut kerk zegt me niet zoveel meer.

  • Ik geloof wel, maar de kerk hoeft niet meer.

Wat zegt Paulus in het gedeelte dat we hebben gelezen? De kerk is het lichaam van Christus. Dus eigenlijk zeg je dat het lichaam van Christus dan niet hoeft! Oei?

In Efeze, waar we het al een paar keer over hebben gehad, had men het gevoel dat ze B keus zijn. Israel is A, zij zijn B. Paulus probeert ze ervan te overtuigen dat ze er volledig bij horen. Jij zelf hoort er ook bij. Los van de kerk? Dat geeft problemen.

Het lichaam van CHRISTUS, zegt Paulus. Oppassen dus dat we geen menselijk instituut ervan maken. En… Pas dus op hoe je over de kerk praat. Je hebt het wel over het lichaam van Christus!

Jezus is het HOOFD van het lichaam. Hou dat ook goed in de gaten. Mannen in zwarte pakken zijn niet de baas; Jezus is de baas.

We ZIJN het lichaam van Christus. We hoeven het niet te worden, we zijn het. We moeten het bewaren. We hoeven er niet iets vóór te doen; wel iets méé doen.

Je hoort wel eens de tegenstelling organisme-organisatie. Een organisme groeit vanzelf. Maar Paulus is realistisch: organisatie is ook nodig. Allebei zijn nodig. Spontaniteit is nodig, orde ook.

Persoonlijke noot: ik vond dit een beetje klinken als een bepaalde fantasy boekenserie die ik thuis heb staan. In die serie heb je twee soorten magie tegenover elkaar: orde en chaos. Ordenen, repareren, sterker maken tegenover destructie en vuurballen. Illustrerend voor wat Fred hiervoor over organisme/organisatie zei zijn de tegenwerpingen van de ene naar de andere kant in die boekenserie. De meest pure orde is die van de dood. Is dat nou waar je naar moet streven? De meest pure chaos is die van allesverterend vuur. Is dat nou waar je naar moet streven?

God geeft trouwens geen ambten/baantjes, maar hij geeft personen. Specifieke personen. We denken nog wel eens te ambtelijk. We hebben twee nieuwe ouderlingen nodig en kijken wat daarvoor handig is en zoeken daar vervolgens mannen bij.

Pas ook op dat we geen passieve gemeente worden door de kerkenraad als hoofd te zien. Dan wordt de gemeente passief. Jezus is het hoofd. Goed dat we de zorg nu veelal in de kringen doen bij ons in de Ankergemeente.

We moeten er allemaal méé werken. De Ankergemeente die van God is.

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):