De wereld is niet mooi, maar jij weet wat God van je wilt

Datum

2013-10-20

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tags

michazondag, jobserie

Tekst

Micha 6:8

Toegevoegd

2013-11-24

We lazen ook Job 24. Job 24 is een klacht van job: we kennen de tijd van God niet. Wanneer grijpt hij nou in bij al het onrecht dat er is?

Hm, zou het niet gaaf zijn als God spreekuur zou houden? Een klachtenbureau zou hebben? We hebben vaak vragen. “Hoe zit het met al dat onrecht?” bijvoorbeeld.

Als achtergrond: Micha komt uit een plattelandsdorp. En hij ziet hoe de rijke stedelingen het platteland leeg proberen te roven. Zo’n boerenkinkel uit een gehucht, dat komt wel vaker voor in de bijbel: David. En Jezus. Oh…

Micha had trouwens wel degelijk invloed! De rijken vreesden zijn scherpe preken. Door de mond van Micha klaagt God de mensen aan (waar bij Job vaak God aangeklaagd wordt). “Ik heb veel goeds gedaan; wat hebben jullie aan te merken op mij? Wat voor goeds hebben jullie te geven? Ik heb jullie uitgeleid uit het slavenbestaan van Egypte: hoezo klagen jullie dat het leven zo hard is?”

God heeft hen ook netjes gezegd wat zij dan op hun beurt moeten doen. Drie zaken. Überhaupt zit er een 3-6-3 indeling in het stukje.

  • 3: de drie goede dingen die God deed. Bevrijd uit Egypte, mozes&co gezonden en hen beschermd tegen Balak en Bileam.

  • 6: allerlei rare punten die de mens meent te moeten doen, oa offers.

  • 3: Drie zaken die je gewoon moet doen volgens God. Ipv die zes dingen:

    • Recht doen.

    • Trouw te betrachten.

    • Nederig de weg gaan van je God.

Zo simpel kan het zijn. Doe dat de rest van het jaar en het zit goed. Israël zou dit ook prima kunnen weten. Maar ze zijn het vergeten.

Deze drie tips maken je menselijk. Medemenselijk. In plaats van dat je zelf voor God speelt. Laat God God zijn (zoals Israël was vergeten). Dan kan jij weer echt mens zijn.

Dit gaat wel ver. En het zet aan tot nadenken. Maar pas op. Laat de michazondag niet iets goeds voor slechts één maal per jaar zijn: het moet ons continu aan het schikken brengen.

Pas ook op met offers enzo: meer zingen en een keer extra bijbelkring is iets waar je mee op moet passen. Is het geen offer ipv actie?

Maakt deze opmerking je weer Bang? Ach, die drie punten zijn gelijk Gods troost: zo moeilijk zijn die drie punten toch niet? Doe dat.

Herman van Veen heeft een mooie tekst: “Anne, de wereld is niet mooi, maar jij kunt haar een beetje mooier kleuren”. Micha heeft een andere versie: de wereld is niet mooi, maar jij weet wat God van je wil!

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):