Bidden, praten met God

Datum

2013-01-20

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tags

wandelenmetgod

Tekst

Luc 11:1-4

Toegevoegd

2013-01-21

Luc 11:1-4 is het begin van het “onze vader”.

Orthodoxe Joden hebben veel standaard korte dankzeggingsgebeden. Daar kan je veel steun aan hebben. Maar wordt het na een tijdje geen formule? Standaard kindergebedjes, daar geef je je kinderen bagage mee mee. Maar wil je later niet meer?

De discipelen vragen Jezus om hen ook te leren te bidden zoals Hij dat zelf doet. Meestal deed hij dat in stilte, dus dat deed hij niet op zo’n manier dat ze allemaal mee konden luisteren, vandaar de vraag.

Jezus “was aan het bidden”. Dat is iets anders dan “hij zei zijn gebed op”. Bidden is een werkwoord, geen zelfstandig naamwoord. Hij zei geen standaardgebed op. De grootste vernieuwing die Jezus aanbrengt: spreek God aan als Vader. Wow.

De verschillende evangeliën hebben verschillende versies van “het” onze vader, ook qua lengte. Het gaat dan ook niet om de specifieke formule, maar het is een plusminus richtinggever. Een suggestie.

Het Onze Vader is ook kort. Geen omhaal van woorden, precies zoals Jezus het zelf elders zegt. Het is ook prima om deels stil te zijn.

Een paar personen die ons wat kunnen bijbrengen qua bidden:

  • We moeten ervoor oppassen dat we Jezus niet zien als iemand voor wie bidden makkelijk is. Ook Hij heeft het moeten leren! Dat zie je een beetje in de verhalen over z’n jeugd. En had Hij veel tijd? Nee, vaak staat er dat Hij er pas ‘s nachts tijd voor had. Of stervensvroeg ervoor opstond. Hij had óók een volle agenda.

  • Henri Nouwen moest leren bidden. Gij leerde het in een klooster. Een uur, half uur in je agenda blokken en stil zijn en bidden. Dat kostte hem initieel veel moeite. Maar na een tijdje kreeg hij het idee dat zijn ziel toen “op het tempo van God ging slaan”. Het heeft zijn leven verandert.

  • Luther: “hoe drukker ik het heb, hoe meer tijd ik moet nemen om te bidden.”

Geen tijd om te bidden? Zeg dàt dan maar gelijk tegen God. Dan ben je immers al aan het bidden! :-)

Voor zijn discipelen was bidden normaal, maar ze keken raar op als Jezus bezig was. Je was er toch niet zo lang mee bezig, met dat bidden? Standaardformule en je bent klaar. Wat doet Jezus toch in al die tijd? Vandaar de vraag “leer ons bidden”. Wat is dat, bidden? Simpelweg praten met God. Wandelen met God.

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):