Bezorgd over een ding, breng het ding bij God

Datum

2013-01-06

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tags

erggoed, wandelenmetgod

Tekst

Fil 4:6

Toegevoegd

2013-01-06

Aan het begin zongen we psalm 16 uit psalmen voor nu. Heel passend.

Mijn God, ik kom naar u. Dan ben ik veilig;
ik heb het u gezegd, en blijf het zeggen:
ik heb u nodig, Heer. De rest is overbodig.

Hij heeft het laatste halfjaar een paar keer over zorgen maken gepreekt. Nu weer.

Paulus had best wat om zich zorgen over te maken. Ervaringsdeskundige, zou je kunnen zeggen. Hij had een verantwoordelijke baan: via hem is het evangelie Europa binnengekomen. Hoe gaat het met “zijn” kerken, onder andere Filippi, de eerste stad in Europa? En… hij zat op het moment in de gevangenis en keek tegen zijn mogelijke executie aan. Op vergelijkbare manier had Jezus ook vele zorgen.

Toch binden ze allebei de mensen op het hart zich geen zorgen te maken. Je zorgen maken is de slechtste PR voor het geloof. Wat wil je later op je rouwkaart zien? “Ze was een lieve, zorgzame moeder” of “ze was een lieve moeder, maar maakte zich continue overal zorgen over”?

Kijk met volle aandacht naar alles wat positief is, zegt Paulus iets verderop in Fil 4.

Wat staat er nou precies rond vers zes? De herziene statenvertaling (met nog 1 wijziging van Fred) helpt hierbij. “Wees in geen ding bezorgd maar laat uw verlangens in elk ding, door bidden en smeken, met dankzegging bekend worden bij God”. LET OP HET ENKELVOUD!

Kom niet met een volgeladen hutkoffer aanzetten. Voorkom dat. Kom met elke losse individuele zorg zodra die bovenborrelt bij God. Loop er niet een half uur of halve werk mee rond. De bedoeling is “wandelen met God”, waar we het de laatste weken over hadden: gelijk je gedachten door God laten bekijken.

Opvallend: hij zegt niet “laat je zorgen bekend worden” maar “laat je verlangen…”. Van een zorg wordt het een verlangen. Zie dit niet te lichtgewicht, want Paulus heeft het wel over “smeken”. Maar er staat ook het woord dankzegging: danken voor alles wat God al heeft gedaan. Zie qua danken ook de paragraaf hieronder.

“Bekend maken”: je maakt het bekend, je vraagt niet om een oplossing. Je legt het bij God neer. Zit er dan zelf ook niet meer mee: want bij wie is het nu, bij God of bij jou? Danken is dan dus ook dat God zo dichtbij is dat je dit kan doen!

Bij zijn afscheid twee jaar geleden zei een kerkenraadslid “bidden moet in ons DNA gaan zitten”. Een zorg? Gelijk bidden. Een akelige gedachte? Gelijk bidden. In de kerkenraad zouden we ook meer moeten bidden, meer dan dat we discussiëren…

Bidden? In de kerk waren zelfs twee mensen die hun baan kwijt zouden raken. “Ik heb al een nieuwe baan. Ik weet alleen nog niet welke, maar God weet hem wel” hoorde Fred hen zeggen.

(Persoonlijke noot: hrmf, vrouwlief lukt het absoluut niet een baan te vinden…)

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):