Bartimeus moet actief zijn

Datum

2013-02-13

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tekst

Marc 10:46-52

Toegevoegd

2013-05-18

Bedelaars, dat is lastig. Wat moet je nou? 100 euro geven? 1? Niets? En vaak voelen we ons ongemakkelijk bij straatkrantverkopers. “Ongemakkelijk” is een beetje het woord van deze preek.

De wetten van God zitten zo in elkaar dat er in Israël geen bedelaars zouden moeten voorkomen. De sociale zaken waren goed geregeld. Er kwam na een tijd de klad in, ook omdat vreemde overheersers hun eigen wetten hadden.

In Jezus’ tijd waren er veel bedelaars. Mooie gelegenheid om publiekelijk een mooi bedrag te geven om goede sier te maken. Jezus zegt daarop “laat je linkerhand niet weten wat je rechterhand doet”.

Bedelen is in het Grieks pros-aitos. “Extra, stevig, erbovenop” + “vragen, bidden”. Bedelen lijkt ook in het Nederlands op bidden.

Wat staat er eigenlijk eerder in hoofdstuk 10? Ze zijn op weg naar Jeruzalem en Jezus kondigt zijn dood aan. En daarna proberen Jacobus en Johannes de beste plekjes in de hemel te regelen. De andere discipelen zijn daar boos over.

Nu gaat bartimeus schreeuwen. En dan zijn de omstanders boos. Identiek.

Jezus roept de blinde en die staat op en laat zijn jas achter en loopt naar Jezus. Misschien moeten we er niets in zoeken, maar…

  • Bartimeus moet het laatste stukje lopen. Actief.

  • Jas achtergelaten? De jas waar hij altijd in bedelde. Nog voordat hij genezen is.

  • Jas uit? Hij staat dus in zijn hemd als hij “bidt”. Is dat met ons ook niet zo?

Bartimeus moet ook nog eens vragen wat hij wil. Expliciet. Dat moeten wij ook. Vragen. We staan in ons hemd en moeten nederig vragen. Jacobus zegt het later ook bij een stukje over ziekenzalving: je moet zelf actief om hulp vragen.

Fred vertelde waar hij over droomde. TODO Reinout: mp3 beluisteren en overschrijven.

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):