Wordt niet gelijk aan de wereld

Datum

2012-10-14

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tags

erggoed

Tekst

Rom 12:2

Toegevoegd

2013-05-18

Fred liet de bekende ouderwetse afbeelding van de brede en smalle weg zien. Bij de brede weg een bioscoop, danszaal en kroeg en aan het eind het hellevuur…. Wij gaan nu makkelijk naar de kroeg en de bioscoop. Zijn wij nu wereldgelijkvormig? In tegenstelling tot onze voorouders of sommige dorpen op de Veluwe?

De brede-weg-afbeelding is niet het plaatje dat Paulus laat zien. Wereldgelijkvormig is bij Paulus eerder dat je het schema, het patroon, van de wereld volgt. Je recht opeisen. Hooghartig doen. Het is vaak je eerste gedachte: een negatieve. Net zoals in de wereld.

Zullen we ons niet eens een nieuwe gezindheid aanmeten, suggereert Paulus? Niet gelijk negatief? Maar met liefde?

In “gezindheid” zit het woordje “zin”. (Grieks: nous). Je hebt ergens zin in. Het wordt niet van buitenaf opgelegd. Ook niet door God. Het komt vanuit jezelf. Het is toch niet leuk steeds negatief te reageren? Steeds geprikkeld te reageren? Laat jezelf veranderen.

Voel je geborgen in God. In zijn barmhartigheid. In zijn veilige baarmoeder. Reageer je dan anders? Dan wordt je ook barmhartig. Dan wil je niet meer kribbig reageren. Niet meer negatief zijn. Niet meer alleen maar altijd als eerste aan jezelf denken.

Breek daarmee, zegt Paulus. Krijg een andere gezindheid. Laat je gerust hersen-spoelen door God. Laat Jezus’ bloed je reinigen. Zorg dat je er zin in krijgt. Dat je het niet normaal vindt als je continu moppert. Dat je het niet normaal vindt dat je continu negatief reageert. Dat is het rijk van de duivel, dat hoort niet.

Tip: lees vaak de bijbel. Dan leer je God kennen. Dan leer je te voelen zoals Hij voelt. Er zijn weinig specifieke regels, maar leer vooral in het algemeen wat God wil.

Gods barmhartigheid kan je helpen je gezindheid te veranderen. Hij kan je helpen je eerste reflex te veranderen. Bijvoorbeeld op een emailtje dat irritant overkomt. Dus niet “ik moet doen alsof ik aardig reageer”, maar het moet je eerste reactie worden om het goede over de ander te denken.

We zongen Opwekking 687.

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):