Woon in tenten

Datum

2012-06-17

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tags

wandelenmetgod

Tekst

Hebr 11:8-xx, Abraham woont in tenten

Toegevoegd

2013-05-18

Freds vader zei “dat Abraham in tenten woonde zegt nog niet dat Blokhuizen dat ook moeten doen”. Hij hielt niet van kamperen…

Dat Abraham wegtrekt is zo raar niet voor een veehouder in die tijd. Maar wel dat hij zo ver ging. Hij is nooit echt thuis in Kanaän; alleen het graf van zijn vrouw bezat hij. Hij bleef in tenten wonen. Ook qua altaren: hij bouwt er vier, steeds op een andere plek.

Als Abraham en Lot uit elkaar gaag gaat Lot in de stad Sodom wonen. De tent ligt op zolder. Lot roest er helemaal vast. Zijn vrouw wordt een zoutpilaar: die is echt blijven steken.

Op de bonnefooi. Frans: bonne foi. Goed vertrouwen.

De Hebreeën waar de brief aan geschreven werd verlangden terug naar het oude testament. De tempel. Ze gingen ook wel eens terug naar de synagoge. En ze willen zekerheid en zijn conservatief.

Maar God is niet vastgeroest. Je kan hem niet opsluiten. Geloven is wandelen met God. Eerder een tent, dus, dan een stenen tempel.

Vaak wordt er heel eng, heel ingeperkt/beperkt, geloofd. Alles wat afwijkt van onze huidige uitleg wordt afgeschoten. God wordt helemaal vastgezet.

Het mooie vaste is later op de nieuwe aarde. Dan hebben we het mooie nieuwe Jeruzalem. We zijn daarna onderweg. Nu is het niet vast, niet af, niet perfect. Dus moeten we ons tentje steeds op willen pakken. Beweging! Het enige vaste ankerpunt is God. Voor al het andere mogen en moeten we ontkrampen. Op de bonnefooi, in vertrouwen op God.

Iedereen die een kind van Abraham wil zijn moet in tenten wonen. Ook een Blokhuis.

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):