Sterken en zwakken

Datum

2012-10-21

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tags

doopdienst, erggoed

Tekst

Rom 14

Toegevoegd

2013-05-18

1 Nederlander, 1 kerk. 2 Nederlanders, 2 kerken. Schale troost: Paulus zei het ook al tegen de Romeinen. De vaak starre Paulus zegt “leg je geloof niet op aan een ander”.

Rom 12: probeer te ontdekken wat Gods wil is. Ontdekken. Dus het is niet gelijk duidelijk. Denk er over na. Niet alle antwoorden staan letterlijk in de bijbel. Twee goede christenen kunnen verschillend over zaken denken.

Sterken en zwakken. Maar Paulus gebruikt de termen raar.

Zwakken

Degenen die de touwtjes strak in handen hebben komen op ons sterk over: alcohol afgezworen, strak de zondag aanhouden. Alle vlees afgezworen om niets van de tempeldienst mee te pikken. Maar Paulus noemt hen juist zwakken i.p.v. sterken. De zwakken houden de trapleuning vast. Die hebben daar steun aan.

Sterken

De sterken houden zich vast aan de vrijheid van Christus.

Wat ziet Paulus: de sterke ziet neer (“zij zijn zo ver nog niet”), de zwakke oordeelt (“wat zij allemaal doen… bioscoop, geen rok aan, enz”).

Maar daar beledig je God mee. Kijk maar eens wat de twee groepen zeggen:

  • De sterke zegt tegen de zwakke: jij komt er ooit wel.

  • De zwakke zegt tegen de sterke: jij komt er niet.

Maar waar kom je dan? Ben je niet bij God als je niet het standpunt van de sterke hebt? Of ben je in de hel als je je niet gedraagt?

Je bent er toch al? God heeft ons allebei aanvaart. En Hij weet veel meer van ons (in dit verband veel meer foute dingen) dan wat die ander weet. En toch aanvaart Hij ons. En dan zouden wij de ander veroordelen?!? Willen wij de ander bijschaven zodat hij acceptabel zou worden voor God?

Paulus hoopt dat iedereen aan dezelfde tafel gaat zitten. Principiële vegetariër en principiële alleseter. En allebei op dezelfde manier danken voor het eten.

Er zijn nu zoveel punten waarop we kunnen verschillen. Het is eng als anderen op een bepaald punt anders denken vanuit de bijbel. Maar ook volwassendopers halen hun overtuiging keurig uit de bijbel. Net zoals wij onze kinderdoop-overtuiging er uit halen..

Waar we nog over na gaan denken: “Mag de ene kerk over de andere oordelen?” Mag een andere kerk over ons oordelen als wij als Ankergemeente een overtuiging hebben? Paulus vind van niet.

Zijn er dan geen criteria meer? Ja, deze ene: “doe je het voor de Heer?” Ga dat steeds na. Doe je het voor de Heer? Misschien dat de kerk dan nog eens een plek wordt waar liefde woont.

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):