Paulus stelt: verheug je!

Datum

2012-11-18

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tags

erggoed

Tekst

Fil 4:4-9

Toegevoegd

2013-05-18

Fred noemt een voorbeeld van een alleenstaande moeder met drie tienerjongens. “Ze minachten mij”. De moeder zit helemaal in de zelfverdediging. In de angstmodus. Alles is een aanval. Haar zonen bepalen haar zelfbeeld.

Dat alles bestreden moet worden en dat overal gevaar kan zijn zie je ook met militaire veteranen, uit Afghanistan bijvoorbeeld.

Filippi was een Romeinse kolonie: opgericht door veteranen. Sommigen zitten dan ook in de aanvalsmodus. Ze zien overal vijanden, zelfs tot in hun eigen huis. Geen respect voor hen. Iedereen staat klaar om hen kwaad te doen.

En juist aan hen schrijft Paulus heel veel over vreugde. Weest verheugd!

Kernpunt van de preek: “De heer is dichtbij” schrijft Paulus. In tegenstelling tot “de vijand is nabij”. Is daarmee de vijand er niet meer? Jawel, maar God is dichterbij. Kijk naar de geschiedenis van Eliza: zijn leerling moest erop gewezen worden dat er engelen tussen het vijandelijke leger en de stad in lagen.

Focus je op de goede dingen. Wees niet bang dat je tekort schiet. Kijk naar de natuur. Let op God.

Paulus geeft de Filipenzen de tip te letten op alles wat goed en puur is. De dingen die Paulus noemt zijn dezelfde als de Griekse filosofen vaak noemen. Opvallend! Hij zegt niet dat zij goed op de kerkdiensten moeten letten o.i.d. Wees eerst maar eens een goed mens, lijkt Paulus te zeggen.

De liefde schenkt geen aandacht aan het kwaad, alleen aan het goede. Het kwaad is er wel, maar je schenkt er geen bovenmatige aandacht aan. Hoe kan je dat? Schenk eerst aandacht aan God, die is immers dichterbij dan de problemen?

Je hoeft niet zelf al je vijanden te verslaan. Je hoeft niet op je strepen te staan. De veteranen, met de oude strepen van hun rang nog op de schouder, zien hun strepen ook verdampen in de kerk. Daar hoeven ze er niet meer voor te waken. Ze hoeven het niet zelf allemaal meer te doen.

Die moeder uit het begin van de preek? Die ging naar de mooie dingen kijken. Ze keek anders tegen zaken aan. Het gedrag van haar zoons veranderde misschien helemaal niet. Het pesten: misschien is dat de enige manier waarop de zoons van haar los kunnen komen, wat moet. En God zal ze toch wel vasthouden. Enz.

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):