Niet bang meer voor het spektakel op de Horeb

Datum

2012-06-10

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tekst

Hebr 12:18-24

Toegevoegd

2013-05-18

De brief is aan de Hebreeën geschreven. Die kenden de bijbel door en door. Wij lopen het risico er wat in te verzuipen of er koud bij te blijven.

De bedoeling is dat je er kippenvel bij krijgt. Je staat voor God! Je bent genaderd tot God, het is hetzelfde woord als een priester die nadert tot de tempel.

Vraag een Israëliet naar het hoogtepunt van zijn geschiedenis en hij antwoordt: “de Horeb”. Spektakel. Vuur brakende berg. Wow. Achteruitdeinzen.

Ook later: de grote tempel met alles eromheen. En dan nu dat christendom. Geen spektakel. Een avondmaalstafel (en zelfs dat is voor Fred teveel ritueel: liever een normale maaltijd).

Maar kijk eens terug naar de Horeb. Iedereen was bang. Ze konden er niet mee omgaan. Dreigende duisternis. Bij Jezus is de verbinding tussen mens en God wel intact.

Contrast: bij de Horeb holde je weg van de berg. Bij het nieuwe Jeruzalem kijk je met bewondering naar die mooie stad. Aan wie heb je dat te danken? Jezus.

En: God als rechter. Recht-er. Degene die alles weer heerlijk recht gaat maken. Hoera!

Kijk ook naar bloed. Het bloed van de eerste vermoorde mens, Abel, roept om wraak. Het bloed van de ook vermoorde Jezus roept vergeving en liefde. Wat voor keus is dat nou, oude of nieuwe testament? :-)

In het nieuwe testament is er geen dreiging meer, behalve die van “laat het niet lopen!”

Laat je niet opsluiten in je eigen kleine wereldje. De hemel staat al voor ons open.

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):