Liedjes bij kerst

Datum

2012-12-02

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tags

kerst

Tekst

Luc 1:39-55

Toegevoegd

2013-05-18

Al dat kerstgedoe…. Kerstliedjes, kerstballen in het tuincentrum, commercie op volle toeren. En nog meer liedjes.

Het rare is dat in de bijbel juist bij kerst veel gezongen wordt. Maria’s lofzang, het lied van de engelen en nog twee. Gelijk in de eerste twee hoofdstukken van Lucas. Je zou het eerder bij Pasen of Pinksteren verwachten.

Maria. Waarschijnlijk hooguit 16 jaar oud. Een heel jong meisje. Ze zal zich best vaak rustig terug hebben getrokken. En kennelijk heeft ze dus ook een liedje geschreven. Ze heeft stukjes hergebruikt van Hanna’s lofzang (moeder van Samuel) en ook van Lea (vrouw van Jacob). Ze is dus goed thuis in de bijbel. Goed genoeg om stukken eruit toe te passen in haar leven.

Ze heeft het in haar liedje niet over haar eigen geloof, maar over wat God doet.

Trouwens best een moeilijk lied voor een tienermeisje. Dat vertelt ons dat onze liederen ook best moeilijk mogen zijn. Fred zegt ook dat hoe meer we God kennen, hoe meer we met alles mee kunnen en willen zingen.

Maria heeft wel de werkwoorden veranderd in wat ze citeert: ze heeft er voltooid tegenwoordige tijd van gemaakt. “God HEEFT verlost” enzo. Eigenlijk is het “profetisch tegenwoordige tijd”: je zag er nog niet veel van bij Maria. Nèt zwanger. Moest snel vluchten. Raakte haar zoon kwijt. Zag hem geëxecuteerd worden. En toch had ze toen al “heeft verlost” in haar lied gezet!

Feit - geloof - gevoel. Dit is in de bijbel het gebruikelijke treintje. Jezus is voor ons gestorven (feit). Dat geloven we. Maar lang niet altijd voelen we het. Terwijl we tegenwoordig vaak eerst een gevoel willen hebben.

Zo ook met zingen. Een gevoel kan komen nadat we iets gezongen hebben wat we geloven (maar op dat moment nog niet noodzakelijkerwijs voelden).

[nieuwe lezing, loflied van de engelen na de geboorte]

De engelen zingen niet timide, maar scanderen gewoon! Niet “de Here geve u vrede” zoals wij dat vaak zeggen. En nu, nu alleen Jozef en Maria het kindje nog maar hebben gezien, gaat het hemelse engelenleger vol gas zingen. “God geeft vrede!”.

Daarom zingen de engelen met Pasen niet: ze hebben de overwinning allang met kerst bezongen!

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):