Ik ben niet bang, ook al stort de wereld in

Datum

2012-05-20

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tekst

Psalm 46

Toegevoegd

2013-05-18

Stoere woorden: ik ben niet bang, ook al stort de wereld in. Een vaste burcht is onze God. En dan klagen we misschien wel eens over opwekkingslieden die zo vol met bravoure kunnen zitten…. De psalmen kunnen er ook wat van. Zeker 46 is robuust!

De psalm is ook nogal eens door hele stoere gelovigen geannexeerd. En ook het Duitse leger had een rechtstreeks citaat op de koppelriem: Gott mit uns.

Fred voelde zich niet zo stoer en niet zo’n vaste burcht-achtig bij de voorbereiding. Maar hij hoeft zelf geen vaste burcht te zijn; hij moet preken dat God die vaste burcht is.

En toen viel het op dat het lied “op de wijs van een meisjeslied” is. Geen mannen-marcheerlied!

Psalm 46 is de tijd van het leger van Assur. En dat stond heel slecht bekend. Een plunderende en verkrachtende bende die als een onhoudbare waterstroom het land binnenstroomt. En dàn heeft psalm 46 het over een vaste burcht…

Het leger ligt om Jeruzalem. En de verwensingen worden de muur overgeroepen. En de brief met beledigingen aan het adres van God? Die legt Hiskia in de tempel neer. En dan is het niet meer dan een kattebelletje. Hiskia schuilt achter de broekspijpen van Pappa God. En dan durft hij wèl.

En in één nacht sterft het grootste deel van het leger. Epidemie? Slecht voedsel? Engel van God wordt het in Jeruzalem genoemd. Het staat in de geschiedenisboeken dat het echt gebeurd is. Wat is er gebeurd?!?

Luther was vaak bang. De pest kwam tot in zijn eigen huis. Bang voor zichzelf. Bang voor de kerk die het verknalde. Bang voor de duivel, die voor hem heel concreet was. Maar met psalm 46 zong hij zich er altijd weer mee uit volle borst, samen met zijn vriend Melachton.

Met psalm 46 schiet je ook door naar het slot van openbaringen. De eindoverwinning.

Denk eens na over waar jij bang voor bent met deze psalm in je achterhoofd…

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):