Gods kinderen zijn en blijven

Datum

2012-11-11

Kerk

nieuwegein

Predikant

gertjanvaneijk

Tekst

Rom 8:1-17

Toegevoegd

2013-05-18

“Wet en evangelie lopen”: die term gebruikte iemand voor lopen over het strand. Rul zand is lastig: de wet. Langs de vloedlijn is makkelijker: het evangelie.

Jezus leert ons “Abba”, vader, tegen God te zeggen. Jezus noemt God steeds vader. In het OT gebeurt het maar sporadisch. Dat was dan ook Jezus’ taak: ons zonen en dochters maken.

Daarom gaf hij ons ook de Heilige Geest. Om te worden wie we zijn: kinderen van god. En Zijn kinderen moeten we zijn en blijven

Zijn

Kinderen zijn. We zijn bevrijd. We zijn Gods kinderen. Maar omgaan met de vrijheid is lastig. Dat moeten we leren. Ergens hebben we onmacht om iets goeds te doen. Vaak zondigen we nog. Maar: Jezus heeft ons vrijgekocht van de wet van de zonde en de dood. We vallen nu onder de wet van de geest en het leven.

Voorbeeld: baksteen van een gebouw gooien. Dan wil je wel bukken! Maar dat is met de aardse zwaartekracht. Op de maan is het geen probleem. Het werkt gewoon anders.

Opmerking: ons geloof moet nooit een werk-geloof worden. Dat het van onze werken afhangt. Nee, het ligt volledig bij God.

Blijven

Zijn kinderen blijven. De geest blijft ook met ons bezig. Continu. De geest bewerkt ons. Ook om graag de goede dingen te doen. Omdat we het langzamerhand zelf willen doen. Uit blijdschap, niet omdat het moet. We zijn kinderen van God.

Christelijke levensstijl: wat is dat? Niet “netjes leven”, want zat anderen doen dat ook. Nee, het verschil is dat wij God onze Vader noemen. Dat is het wezenlijke verschil: dat wij God Vader noemen als we bidden. Dat we steeds bidden en hem ongeacht de omstandigheden steeds als Vader aanspreken.

Het kruis? Dat is leeg. Gelooft u dat?

Muziek na afloop: he is alive van Don Francisco.

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):