Gewaagd hoofdstuk in Ruth

Datum

2012-12-16

Kerk

nieuwegein

Predikant

markjanssens

Tekst

Ruth 3

Toegevoegd

2013-01-03

Pikant en erotisch, dit hoofdstuk. Ruth maakt zich flink op en kruipt bij Boaz in bed. Bij zijn voeten, dus dat zou weer meevallen. Maar er zijn hints die er op kunnen wijzen dat ze in haar blootje erbij kruipt. Dat zal wel meegevallen zijn. Maar… “kennen” kan ook “vrijen” betekenen….

Het bijbelboek Ruth was tot nu toe vaak somber. Sterfgevallen. En het aren rapen was hard werk in de brandende zon.

Nu veranderen zaken door actie. Ruth doet iets stevigs na een tip van Naomi. En daarna gaat Boaz aan de slag. Naomi en Ruth gaan dus niet bij de pakken neerzitten maar doen wat in hun mogelijkheden ligt.

Ze kijken allebei ook - gewaagd - naar de geest van de wet i.p.v. naar de letter. Als buitenlandse heeft Ruth eigenlijk geen rechten op een losser-huwelijk, bijvoorbeeld. En dan gaat ze ook nog gewaagd bij Boaz’ voeteneind liggen. Voeteneind kan ook met geslachtsdelen vertaald worden…

Ruth kijkt, i.p.v. bij de pakken neer te zitten, door wie God heen kan werken: Boaz. En die neemt zijn verantwoordelijkheid. Hij is betrouwbaar. Hij is “belangrijk”, hij noemt Ruth “bijzonder”: het is hetzelfde woord. Allebei zijn ze stevig, ook qua geloof. Ze passen goed bij elkaar. Daarom is het ook niet waarschijnlijk dat ze met elkaar gevreeën zouden hebben.

Losser, verlosser: hij reageert op een vraag om hulp. Die vraag was in dit geval in ieder geval nodig.

Noot: er zaten nog meer punten in de preek; ik heb niet alles op kunnen schrijven.

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):