De Heilige Geest staat aan de basis van alles

Datum

2012-05-27

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tags

pinksteren

Tekst

Psalm 67

Toegevoegd

2013-05-18

De heilige geest roept van alles op. Soms wat vaag. Wat waren de vruchten van de Geest ook alweer precies? Leeft de geest in mij? “Werkt” de geest in onze gemeente? Dat soort vragen.

We perken de geest enorm in. De geest en ik zelf. De geest en onze gemeente. Dus laten we flink adem halen en in de ruimte van psalm 67 springen.

De Geest van God staat aan de basis van al het aardse leven. Vanaf Genesis 1 al. De Geest is dan ook veel minder geestelijk dan hoe wij hem in ons geestelijke hokje willen stoppen.

Het begin van de psalm lijkt heel erg op de hogepriesterlijke zegen. Met een verandering die in weinig vertalingen staat: Laat uw aangezicht over ONS schijnen. ONS staat aan het begin en eind van de psalm.

De zegen is voor iedereen bedoeld. Niet alleen naar binnen kijken. Het jodendom is wat dat betreft mislukt: veel te beperkt. Pinksteren is breed en wijd bedoeld. Perk het niet in! Dan wordt het muf en benauwd.

In psalm 67 staat ook dat de aarde een rijke oogst heeft. Wat is dat? Mensen? 5000 van de 100000 inwoners van Jeruzalem waren in het begin bij de kerk aangesloten. Hoeveel zitten er in Nieuwegein in de kerk vanochtend? 1000 van de 60000?

De geest wil ALLES. Ook psalm 72 zegt ALLE koningen en ALLE volken. Psalm 150: alles wat adem heeft love de here. Alles. Royaal. Zo spreekt de bijbel erover!

Sluit de geest van god niet op. Dat kan ook niet. Ruim! Royaal! Buiten ons kringetje!

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):