De doop: God staat klaar met zijn vergeving

Datum

2012-07-08

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tags

doopdienst

Tekst

Luc 5

Toegevoegd

2013-05-18

Het is een doopdienst. Waarom dopen? Wat heeft zo’n baby’tje nou nu al fout gedaan? Behalve je uit je slaap houden? Is er in de kerk niet teveel nadruk op zonde?

Luc 5, de visvangst op het meer. Een wonder!

C.S Lewis vond toen hij atheïst was juist al die wonderverhalen heel geloofwaardig. Het enige rare aan de wonderen is eigenlijk dat Jezus alle natuurlijke processen versnelt. Wijn komt uiteindelijk uit regenwater: Jezus doet het in een seconde. Van lepra kan je genezen, maar dat duurt jaren: Jezus versnelt het. Ook, in dit verhaal, versnelt hij het vissen.

Petrus ziet het wonder en valt op zijn knieën: “ga weg, ik ben een zondig mens”. Wat heeft Petrus fout gedaan? Hij heeft zonet toch heel braaf na een nacht werken nog een keer het ruime sop gekozen? Niets mis mee toch?

Zonde moet toch iets aanwijsbaar fouts zijn? Een Barclays bankdirecteur. Een tollenaar. Zoiets. Dan valt wat wij zelf doen wel mee. Maar… Naast Jezus… Oei, die is volledig rein. En wij dan? Hij kan zelfs een school vissen onder in een donker meer vinden: dan kan hij mij ook helemaal scannen…

Wat zit er allemaal in mij? In mijn binnenste? Haat? Afkeer van anderen? En dat ziet hij allemaal.

En wat is Jezus’ antwoord op Petrus? “Wees niet bang”. Hij is niet gekomen om te veroordelen. Hij wil Petrus gebruiken. Petrus moet voor hem aan de slag. Petrus heeft kwaliteiten: vissen. Jezus wil hem als mensenvisser inzetten. Petrus heeft het nu door en kan aan de slag, Jezus kan zich nu aan hem kwijt.

De doop is dus ook niet iets negatiefs: “ZONDE!!!” Nee, God staat gelijk klaar met zijn vergeving. Hij wil een heleboel goede dingen doen door deze twee gedoopte jongetjes!

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):