Durf te vragen

Datum

2011-01-23

Kerk

nieuwegein

Predikant

fredblokhuis

Tags

jeugddienst

Tekst

Luc 2:40-52

Toegevoegd

2011-01-23

De tekst is Luc 2:40-52, over Jezus die achter blijft in de tempel.

Het thema is “durf te vragen”. Maar… Als je als dominee op catechesatie vraagt wat grijs en groot is en een slurf heeft is het antwoord, overdreven gesteld, vaak “het lijkt op een olifant maar het antwoord zal wel weer Jezus zijn”.

Er is zelfs een lied “leer mij volgen zonder vragen”. Echte vragen lijken niet vaak gesteld te (mogen) worden in de kerk.

  • Mijn moeder heeft een leidinggevende positie, maar in de kerk mag het niet.

  • Kinderen horen er helemaal bij, behalve aan het avondmaal.

  • God is liefde, maar waarom hebben sommige kinderen van zes al kanker?

Hier in dit gedeelte van de bijbel volgt Jezus eigenlijk catechesatie. Hoe ging dat? De schriftgeleerden van die tijd hadden het goed geregeld. God zat vast, alles was aan gedacht. Het systeem was compleet. Elk antwoord was al bekend. En dan zijn de schriftgeleerdden in dit gedeelte dus verbaasd over Jezus’ antwoorden. Dat betekent dat hij ze eerder tegenspreekt dan dat ‘ie alleen maar de ge-eikte juiste antwoorden geeft. En… hij stelt vragen.

Dat doet Jezus ons voor: stel vragen! Vragen leidt tot nadenken. Dat doet Jezus steeds in het nieuwe testament. Vragen stellen. Doorvragen. Op vragen met een wedervraag antwoorden.

Stel zelf ook vragen aan de kerk. Vraag waarom!

Fred vertelt een anecdote van een moeder die het verzoek krijgt het kop en kontje niet van de rollade af te snijden en weg te gooien, want zo’n korstje is juist zo lekker. “Maar, zo deed m’n moeder het altijd”, ik weet eigenlijk niet waarom zij het zo deed. Dus ze gaan naar de moeder van de moeder. Die deed het ook “omdat mijn moeder het altijd deed”. Die moeder van de moeder van de moeder leefde nog. “Ik moest het altijd afsnijden omdat ik zo’n klein rot-oventje had”…

Waarom is het antwoord in de kerk dan vaak “dat we dat altijd zo gedaan hebben”?

Jezus vraagt. Hij vraagt continu door. En dat is irritant. Maar het ontmaskert wat ons van de Vader weg kan houden. Het klaart de lucht ook op door voor duidelijkheid te zorgen.

Stel vragen aan God over zaken die je totaal niet van God snapt. Maar geef dan ook antwoord op de vragen die God aan jou stelt over dingen die Hij totaal niet van JOU snapt. Geef eerlijk antwoord.

Zalig is hij die vraagt en die eerlijk antwoord geeft.

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):