Toegewijd ondanks verdrukking

Datum

2010-10-03

Kerk

nieuwegein

Predikant

ktdejonge

Tags

opschonen, jaarthema2010

Tekst

Openb 2:8-11

Toegevoegd

2010-11-14

Preek in jaarthema “heilige God, toegewijd volk”.

[kaartje van de 7 gemeentes uit openbaringen. Best een grote en rijke stad die het, als Rotterdam, van zijn achterland moest hebben. Patmos is trouwen een eilandje dichtbij. ]

2 voorbeeldfolders van kerken die je op de markt zou kunnen krijgen. De eerste meldt de vervolging en armoe. De tweede meldt de aardse rijkdom die je krijgt als christen. Welke kies je? De ene belooft rijkdom nu, de ander rijkdom straks.

We leven in een andere tijd dan toen in de bijbel. Veiligheid, recht en nog steeds een redelijke maatschappelijke positie. Geen geseling zoals bij Paulus. En niet zoals in Smyrna.

Maar je kan geen cabaretier aanzetten zonder grappen over God danwel de kerk. Zondagsopening van winkels gaat steeds verder. Hoe zit het over 30 jaar? Zijn wij ook nog trouw als het erger wordt in Nederland?

Openbaringen laat een vervolgde kerk zien. Waarom ontlopen WIJ dat? Zijn we soms te slap ofzo? Het is in ieder geval volgens Rijn een adempauze wat we nu hebben. De vervolging komt wel.

Waar ze in Smyrna bijv last van hebben is laster. Daar verliezen ze hun banen aan. Ze slachten kinderen. Ze mengen gif…

Maar… Jezus vindt hen een prachtige gemeente. Schijn bedriegt.

  • Jezus weet van hun ellende. En dan is de verlossing niet ver. Uiteindelijk staat ons lijden in het teken van de overwinning: Jezus heeft alles al overwonnen. Schijn bedriegt.

  • Ze hebben last van de Joden. Maar Jezus noemt ze on-echte Joden. Schijn bedriegt. Of de duivel tegen je. Het lijkt oneerlijk. Schijn bedriegt. Je geloof wordt wel eens op de proef gesteld. Blijf je dan geloven? Maar Jezus beperkt wat men ons aan kan doen.

  • Schijn bedriegt. We krijgen het eeuwige leven. In plaats van voor altijd zonder God te leven. Kijk naar Polycarpus. Die op de brandstapel eindigde. Van zijn verhoor is het verslag bewaard gebleven. “U dreigt me met vuur dat slechts een uur brand, waarom zou ik dan degene afzweren die me van het eeuwigbrandende vuur van de hel redt?”

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):