Toegewijd in een tijd van misleiding

Datum

2010-10-24

Kerk

nieuwegein

Predikant

ktdejonge

Tags

opschonen, jaarthema2010

Tekst

Openb 2:18-29

Toegevoegd

2010-11-14

Hoe gedragen we ons als christenen in deze wereld? Als je je als de massa gedraagt zou het wel eens onchristelijk kunnen zijn. Gedraag je niet als Wilders of Paul de Leeuw ofzo. Vroeger zaten we in een christelijke omgeving, nu niet meer. Hoe moeten we ons gedragen?

In Tyatira had je geen vervolging en geen keizercultus. Maar wel moest je bij de gildes aansluiten. En die hadden beschermgoden. En dus offers, zuippartijen en georganiseerde sex.

Wat doe je dus in het kader van je werk? Ook nu? Zondagsopening? Wat voor school? Wat stem je? Sluit je je af van de wereld? Je bent door Christus in de samenleving geplaatst…

Waar ze in deze gemeente last van hadden was de dwaalleer van de Nicolaïten: “die goden bestaan niet, dus offer gerust wat wierrook”. In Tyatira gingen ze nog verder: ze praatten het goed: “doe het gerust, dat is je oude mens en daarna heb je lekker des te meer genade nodig”. Je kent de diepte van de goot, maar je bent er zelf in gaan liggen…

De slechtste invloed in deze richting kwam van één gemeentelid die hier Izebel wordt genoemd. Ze is ook vermaand maar bekeerde zich niet. Zij en al haar volgelingen zullen fysiek door Jezus gestraft worden hiervoor.

Welke weg dan wel? Het begin van de brief aan deze gemeente is een loflied. Dienstbetoon en diaconie enzo. In vers 24+25 zegt Jezus wat ze moeten dien: daarmee doorgaan!

Die opdracht is anders dan een duidelijke uitspraak over wat ze wel en niet precies moeten doen. Dat is ook zoals het moet zijn. We krijgen niet voor elke concrete stap in ons leven een bijbelvers. Hij geeft ons ruim voldoende mee. We moeten zelf onze keuzes maken. Ons geloof is voldoende steun om in deze wereld te staan. Je kan niet met de hand opde bijbel zeggen op welke partij je moet stemmen.

Toets alles aan de schrift. Ook alles wat als iets erg christelijks wordt gebracht. Denk zelf na.

Als christen moet je ook niet uit zijn op korte termijn winst. We zijn langeafstandslopers. Uiteindelijk komen we bij Christus de blinkende morgenster.

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):