Strijden tegen onrechtvaardigheid

Datum

2010-10-10

Kerk

houten

Predikant

westerkamp

Tags

opschonen, doopdienst, michazondag

Tekst

Psalm 72:12-13

Toegevoegd

2010-11-14

Wat is nou de taak van de overheid? Bij ons is het een eeuwenlange traditie dat het het publieke belang is. In andere landen is het wel eens een ruif die leeggegeten mag worden (de dominee heeft in Afrika gewoond…)

Het OT koningschap in Israël is uniek erin dat het koningschap OOK onder de wet van God valt. Daar komt ook onze staatsopvatting uiteindelijk vandaan.

Waar funderen we bijvoorbeeld mensenrechten op? Twee mogelijkheden. 1: van een hogere macht, van God. 2: van de meerderheid. Soltzenin zei dat als God weg is, dat alles dan geoorloofd is.

De koning krijgt ook in Israël het wetboek van God mee om altijd te lezen. Een van decdingen is het bestrijden van onrecht. De bijbel is expliciet tegen onrecht. Ontferm je over de weerlozen en armen.

Het beeld in psalm 72 is er eentje van “holistisch heil”. Het gaat ver. Zelfs de schepping, de natuur, bloeit op.

Wat kan je er zelf mee doen? Nou, kijk eens naar je keuze bij de verkiezingen. Misschien allemaal eens loonsvermindering om de druk van de economie te halen. Vervoerskeuze. 10% weggeven? Niemand te vinden die het doet. Of een paar tientjes via http://kiva.nl uitlenen. Hij heeft het afgelopen jaar gedaan en dezelfde tientjes al een paar keer uitgeleend.

Strijden tegen onrechtvaardigheid is een bijbelse plicht!

 
vanrees.org logo

About me

My name is Reinout van Rees and I work a lot with Python (programming language) and Django (website framework). I live in The Netherlands and I'm happily married to Annie van Rees-Kooiman.

Weblog feeds

Most of my website content is in my weblog. You can keep up to date by subscribing to the automatic feeds (for instance with Google reader):